thema '10 De rol van de overheid'

Kom op tegen Kanker vraagt forse verhoging accijnzen op tabak

Kom op tegen Kanker en kankerspecialist prof. dr. Filip Lardon pleiten voor een fikse accijnsverhoging op tabaksproducten. Met zo’n verhoging kan de regering jaarlijks 14.000 Belgen redden van een vroegtijdige dood, stelt de organisatie.

Loon stijgt door aanpassing fiscus

De fiscus gaat vanaf januari iets minder ­belastingen inhouden op de ­lonen. Werknemers krijgen daardoor gemiddeld 10 euro meer maandloon.De federale regering wil de voorafbetaling van de personen­belasting van werknemers beter doen aansluiten bij de eindberekening die pas wordt opgemaakt na de jaarlijkse aangifte. Die voorafbetaling verloopt via de maandelijkse bedrijfsvoorheffing op de brutolonen.

‘Gemeentelijk armoedebeleid zonder sturing blijft een beetje als de lotto’

‘In Vlaamse gemeenten is de situatie op vlak van armoede sinds 2008 verslechterd’, zegt Anne Van Lancker van Decenniumdoelen. Nochtans kunnen gemeenten met een actief armoedebeleid een groot verschil maken, toont de nieuwe Lokale ArmoedeBarometer.

Dylan mag begeleid werken bij Oostendse groendienst: “Meer mensen met beperking aan de slag”

Oostende heeft een samenwerkingsovereenkomst met vzw Ithaka, waardoor mensen met een beperking kunnen starten als begeleid werker bij de stadsdiensten.
Dylan Verwichte zal zo aan de slag gaan bij de groendienst. “We hopen dat vanaf nu meer mensen met een beperking de stap durven te zetten”, zegt schepen Hina Bhatti.

Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo