Drie op de vier Belgen maken zich zorgen om hun koopkracht in dit nieuwe jaar en zowat allemaal zijn we van plan om op ons budget te letten, zo mogelijk nog méér dan we vorig jaar al deden. Opmerkelijk: daarbij kijken we eerder naar onze winkelkar en ons energieverbruik dan naar vrijetijdsbestedingen of op reis gaan.
Kernwoord 'gezinsbudget'
Boodschappen doen is voor niemand zo duur als voor singles: “We worden genaaid. Met grote en kleine streken”
Een Belgisch huishouden gaf vorig jaar gemiddeld 8,50 % meer uit aan boodschappen, maar singles kijken aan tegen een fors hogere stijging van 11,70 à 12,10 %, afhankelijk van hun leeftijd. Het leven werd voor niemand zo duur als voor de alleenstaande. Hoe komt dat?
Zo besparen Eline en Jordi: “Als je twee en een halve keer langsgaat, heb je je geld in principe al terugverdiend”
Het gezin
- Eline Van Dingenen (34) werkt als hr-medewerker bij Q-Lite en als content creator.
- Jordi Driesen (32) is digitaal marketeer.
- Het koppel heeft een zoontje, Louie (3), en een dochtertje, Cécile (1).
Hoeveel geld geeft de Belg gemiddeld uit, en waaraan?
Een Belgisch huishouden heeft in 2022 gemiddeld 40.223 euro uitgegeven. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse huishoudbudgetonderzoek van statistiekbureau Statbel. Na coronajaar 2020 hebben we in 2022 weer meer uitgegeven aan cultuur, vrije tijd en horeca. De grootste hap van het budget, zo’n 12.300 euro, gaat nog altijd naar huisvesting.
Zo pakt u de ‘stiekeme eters’ op uw bankrekening aan
Spotify verhoogt tarieven, net als veel andere streamingdiensten
Het zijn kosten die geruisloos van uw rekening gaan, de abonnementen op streamingdiensten. Nu Spotify de prijzen verhoogt voor audiostreaming, neem je ze beter eens onder de loep. ‘Onderschat de impact van vele kleine bedragen op je budget niet.’