Kernwoord 'smartphone'

Hoe apps ons leven overnemen

De eerste lockdown heeft ons leven ingrijpend veranderd. Twee jaar later is duidelijk dat heel wat van die veranderingen van blijvende aard zijn. Ons leven ging in een digitale versnelling. Maar niet iedereen kan die volgen, blijkt uit de jaarlijkse Digimeter­studie.

Een op de vier jongeren “heeft een ongezonde relatie met zijn smartphone”

Bijna een op de vier tieners en adolescenten is zo verknocht aan hun smartphone dat hun gedrag kenmerken van een verslaving vertoont.

Dat zeggen althans Britse onderzoekers in een nieuwe studie. Ze raken bijvoorbeeld in paniek als ze niet altijd aan hun gsm kunnen en hebben moeite om hun gsm-tijd onder controle te houden. Al is het volgens de wetenschappers voorlopig nog te vroeg om van een échte smartphoneverslaving te spreken.

Jonge kinderen en hun smartphone: welke regels werken en welke niet? 5 tips

73,00% van de 11- of 12-jarigen heeft een eigen smartphone, blijkt uit nieuw onderzoek van de VRT-Studiedienst.
In het eerste middelbaar heeft zo goed als elk kind al een smartphone op zak. Dat is niet per se een slechte zaak. Kinderen moeten vooral op een goede manier leren omgaan met die nieuwe technologie in hun leven. Op jonge leeftijd horen daar wel belangrijke regels bij. Therapeute Marijke Bisschop en preventiewerkster Kelly Cathelijn van De Sleutel zijn het over één zaak eens: “Maak duidelijke afspraken”. Hun deskundige raad vind je hier in 5 tips.

Eigen smartphone en liever sociale media dan spelen: hoe het leven van 11-jarigen anders is dan dat van 10-jarigen

Smartphone en tablet regeren in het leven van kinderen

Vanaf 11 jaar heeft het merendeel van de kinderen een eigen smartphone en dat wordt meteen ook hun favoriete activiteit. Tot 10 jaar spelen kinderen wel nog liefst buiten. Dat blijkt uit het Mediakids onderzoek van de VRT-Studiedienst, die daarvoor meer dan 1.000 kinderen van 2 tot 15 jaar en hun ouders bevraagd heeft over hun mediagebruik en interesses. Ook de tablet en televisie blijven bij alle leeftijdscategorieën populair.

Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo