In een nieuwe podcastreeks ‘Niemand vindt u leuk’ heeft weervrouw Jacotte Brokken het over hoe ze als kind zwaar gepest werd. En vooral over de gevolgen ervan, die ze tot op de dag van vandaag met zich meedraagt. “Ik wil mezelf confronteren met wie ik nu ben, wie ik vroeger was en wie ik eigenlijk echt had kunnen zijn.”
Als kleuter en tiener werd Jacotte Brokken gepest. Tot het punt dat ze zelfs van school moest veranderen in het middelbaar. Het heeft haar gemaakt tot wie ze vandaag is. De lange termijn impact van de pesterijen onderzoekt ze via gesprekken met lotgenoten, een therapeut en haar eigen moeder. Het resultaat? Een vijfdelige podcast die vanaf vandaag te beluisteren is via VRT MAX en andere kanalen zoals Spotify.
“Al snel had ik het door: ik ben anders, ik hoor er niet bij”, zo zegt Brokken in de eerste aflevering van Niemand vindt u leuk. “Ik wil mezelf confronteren met wie ik nu ben, wie ik vroeger was en wie ik eigenlijk echt had kunnen zijn”, vertelt ze. “Ik voel dat er nog veel onverwerkte trauma’s zijn, en daarmee wil ik aan de slag.”
De reeks maakt deel uit van de jaarlijkse STIP IT-actie tegen pesten. Dit jaar is het thema “kijk niet weg”. Een oproep naar omstaanders die getuige zijn van pestgedrag om in te grijpen.
“Al snel had ik het door: ik ben anders, ik hoor er niet bij”: weervrouw Jacotte Brokken vertelt over gevolgen van pesten. Het Nieuwsblad, 16 september 2024.
Vandaag werd een gloednieuwe editie van STIP IT gelanceerd. Daarvoor werkt Ketnet voor de tweede keer samen met MNM en Radio2. Want niet alleen kinderen en jongeren maar ook volwassenen kunnen het slachtoffer worden van pestgedrag. En pesten aanpakken, dat doe je niet alleen. De nieuwe boegbeelden van de STIP IT-actie werden zojuist bekendgemaakt bij Kingsize Live op Ketnet.
Ondanks de vele campagnes tegen pesten geeft ruim de helft van de jongeren aan dat hun school niet goed ingrijpt bij incidenten. Uit een bevraging van de app Waddist blijkt hoe wijdverspreid het probleem blijft.
Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) lanceert een nieuw onlineplatform met initiatieven tegen (cyber)pesten. Op www.allesoverpesten.be zullen initiatieven en tips gebundeld worden om leerkrachten, jeugdwerkers, ouders en andere mensen die omgaan met kinderen en jongeren beter te wapenen in de strijd tegen pesten.
Nog tot vrijdag is het de Vlaamse Week tegen Pesten 2021, een jaarlijkse campagne om het probleem van pesten onder de aandacht te brengen. Dat is nodig want ongeveer 1 op de 6 Vlaamse jongeren wordt gepest. Het is dan ook een hardnekkig probleem, met diepe evolutionaire wortels. Het heeft te maken met macht, maar ook met omgevingsfactoren en zelfs met genetische factoren. Pestexpert Gie Deboutte en kinder- en jongerenpsychologe Telidja Klaï leggen uit waarom kinderen elkaar pesten én wat we daaraan kunnen doen.