Hoe jongeren omgaan met digitale media is in de twee jaar sinds de vorige Apestaartjaren-studie flink veranderd.
thema '3 Leven met media'
Ook jonge kinderen krijgen online hatelijke berichten te zien
Haatboodschappen, pesterijen en video’s die anorexia en zelfverminking propageren: uw (jonge) kinderen komen behoorlijk wat tegen op het internet. En het onderwijs heeft daar te weinig en te laat aandacht voor.
Influencers laten Wilde Westen achter zich
Steeds meer bedrijven schakelen socialemediasterren in om producten te promoten. ‘Ze worden blindelings vertrouwd’, zegt staatssecretaris De Bleeker. Met regels wil ze reclame duidelijker afbakenen.
Hoe apps ons leven overnemen
De eerste lockdown heeft ons leven ingrijpend veranderd. Twee jaar later is duidelijk dat heel wat van die veranderingen van blijvende aard zijn. Ons leven ging in een digitale versnelling. Maar niet iedereen kan die volgen, blijkt uit de jaarlijkse Digimeterstudie.
“Zij werken het in de hand, zijn zelfs medeplichtig”
Child Focus legt deel verantwoordelijkheid bij socialemediabedrijven
“We trekken al lang aan de alarmbel”, zegt Niels Van Paemel van Child Focus. Hij reageert op ons onderzoek naar shout-outpagina’s op Instagram. Het is een jacht naar volgers en likes, die vaak eindigt in seksuele uitbuiting van minderjarigen. En via sociale media leren wij dat aan onze jongeren, zegt Child Focus: “De boodschap is simpel: ‘sex sells’.”