Kernwoord 'identiteit'

Nieuwe EDUbox maakt thema identiteit bespreekbaar in klas.

Uit onderzoek van VRT in het kader van de solidariteitsactie De Warmste Week (DWW) blijkt dat 1 op 5 Vlamingen niet zichzelf kan zijn. Reden genoeg voor De Warmste Week om in 2021 met deze thematiek aan de slag te gaan.
De redactie van EDUbox volgde en maakte een EDUbox Identiteit: kunnen zijn wie je bent, om dit thema alvast in de klas bespreekbaar te maken.

Jeugd voelt zich bang, verveeld en gestrest

Grootschalige enquête laat kinderen en jongeren zelf aan het woord, de resultaten zijn verontrustend

De Vlaamse jeugd heeft opvallend veel schrik om zelf ziek te worden, verveelt zich kapot en krijgt stress van het afstandsonderwijs. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van verschillende kinderrechtenorganisaties. De helft van de kinderen en jongeren geeft aan dat er thuis meer ruzie is sinds de lockdown.

‘Dik wijf’ schreef ze op haar eigen Facebook

Ook in Vlaanderen doen heel wat jongeren aan digitale zelfbeschadiging
Vijftien procent van de Vlaamse jongeren geeft aan ooit gemene, haatdragende of beschamende onlineberichten naar zichzelf te hebben verstuurd. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een eerste bevraging naar zogenaamde digitale zelfbeschadiging aan de Universiteit Antwerpen. ‘Ina hoopte dat haar vrienden zo voor haar zouden opkomen.’

Hoe worden jongeren wie ze zijn?

Identiteit is een fascinerend concept. Soms geven we er veel gewicht aan, soms weinig. Identiteitsontwikkeling is voor iedereen een complex proces. Voor jongeren met migratieroots wordt het nog iets ingewikkelder. Kinder- en jeugdpsychiater Winny Ang vindt dat sociale professionals dit moeten weten.

Copyright © 2022 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo