thema '7 Diversiteit'

Nieuwe regels om niet-EU-werknemers tewerk te stellen in Vlaanderen

Vanaf 1 mei gelden in Vlaanderen gewijzigde regels voor de tewerkstelling van werknemers van buiten de Europese Unie. Dat bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V). Werkgevers zullen bepaalde profielen soepeler kunnen tewerkstellen, maar tegelijk verscherpt Vlaanderen de controle op de arbeidsmigratie.

‘Werken is goed voor mijn mentale gezondheid’

De schreeuw om arbeidskrachten opent makkelijker deuren voor asielzoekers die nog niet weten of ze in ons land mogen blijven. ‘Ik wilde aan de slag. Wachten op een leven maakt je alleen maar depressief.’

Maar ze verdienen nog altijd 8,5% minder

Kloof met mannen wordt kleiner: 2 op 3 vrouwen werken
Tussen 1995 en 2021 is het aantal vrouwen tussen 18 en 64 jaar die beroepsmatig aan de slag zijn, gestegen van 50 naar 67 procent. De kloof met mannen, van wie drie op de vier een betaalde job hebben, krimpt dus. Tegelijk blijft de loonkloof wel degelijk bestaan.

6 op de 10 Belgen is voorstander van arbeidsmigratie, maar ook “duidelijk draagvlak voor strengere aanpak migratie”

De Belg staat vrij negatief tegenover migratie. Dat blijkt uit een enquête die HR-dienstverlener Randstad liet afnemen bij meer dan drieduizend mensen. Opvallend: er is wel een draagvlak voor arbeidsmigratie en voor gezinshereniging.

Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo