Kloof met mannen wordt kleiner: 2 op 3 vrouwen werken
Tussen 1995 en 2021 is het aantal vrouwen tussen 18 en 64 jaar die beroepsmatig aan de slag zijn, gestegen van 50 naar 67 procent. De kloof met mannen, van wie drie op de vier een betaalde job hebben, krimpt dus. Tegelijk blijft de loonkloof wel degelijk bestaan.
thema '7 Diversiteit'
6 op de 10 Belgen is voorstander van arbeidsmigratie, maar ook “duidelijk draagvlak voor strengere aanpak migratie”
De Belg staat vrij negatief tegenover migratie. Dat blijkt uit een enquête die HR-dienstverlener Randstad liet afnemen bij meer dan drieduizend mensen. Opvallend: er is wel een draagvlak voor arbeidsmigratie en voor gezinshereniging.
De grootste gemiste kans op de arbeidsmarkt
Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt zijn in ons land weinig mensen met een migratieachtergrond aan de slag . ‘Mensen met migratieroots negeren is niet alleen moreel verwerpelijk, maar in deze situatie ook gewoon dom.’
Sibo Kanobana: ‘Inclusie is iets moeilijk. Je neemt het er niet snel even bij’
Sibo Kanobana (UGent) onderzoekt hoe taal en etniciteit de positie van mensen op de arbeidsmarkt bepalen. Op 15 september nodigen SAM vzw en Sociaal.Net hem uit voor een webinar over witte dominantie in het sociaal werk. “Als je echt aan de blinde vlekken van je organisatie wil werken, moet je moeilijke gesprekken voeren.”
Nieuwkomers worstelen met onverwachte kosten
De barometer Samenleven toont dat er nog werk is aan de diverse samenleving in Vlaanderen. Al markeert hij hier en daar ook wel positieve evoluties, zoals een toegenomen werkzaamheidsgraad.