Kapot toestel laten herstellen moet goedkoper, vindt Comeos

Comeos, de federatie van de retailers, pleit voor een duurzamere economie die toestellen herstelt in plaats van ze weg te gooien.

Comeos wil iets doen aan de wegwerpcultuur. Zijn actieplan heeft betrekking op winkelketens die kleding, elektronica en witgoed verkopen. Consumenten worden verleid om goedkope toestellen te kopen en bij defect die weg te gooien in plaats van ze te laten herstellen.

Een goedkoop toestel herstellen is vaak ook niet interessant omdat de werkuren zich laten betalen. En er zijn ook juridische drempels.

‘Als u met uw defect koffiemachine terug naar de winkel gaat, moet die het herstellen, tenzij de keten kan aantonen dat u er niet zorgvuldig mee omgesprongen bent. Maar als die winkelier aanklopt bij de fabrikant, moet de winkelier kunnen bewijzen dat de fout bij de producent ligt. Die voelt zich op die manier niet snel geroepen om een fout op zich te nemen’, zegt Dominique Michel, algemeen directeur van Comeos.

Btw omlaag

Michel pleit voor een eenduidige logica zowel voor consument, winkelier als producent. Zeker als de consument zorg heeft gedragen voor het toestel, moet de producent zijn verantwoordelijkheid nemen. Michel pleit ook voor een mentaliteitswijziging. In plaats van goedkope import uit verre oorden, zou het beter zijn om de consument aan te zetten degelijke toestellen te kopen die het herstellen waard zijn.

Maar hij vindt dat ook de kostprijs van de herstellingen omlaag moet door in de btw én in de loonkosten in te grijpen. De btw op herstelling van toestellen zou naar 6 % moeten in plaats van 21 % nu. De loonkosten kunnen omlaag door de sociale zekerheidsbijdrage van de werkgevers op lonen tot 3.000 euro bruto naar 20 % te brengen in plaats van 25 %. De ingreep in de loonkosten is een oud stokpaardje van Comeos en zou een prijskaartje hebben van 1,3 miljard euro. Tegelijk gelooft Comeos dat een mentaliteitsomslag naar een herstel – en renovatie-economie ook talrijke jobs kan creëren. ‘We hebben toch nog altijd 400.000 werklozen’, zegt Michel.

Michel zegt dat een herstelcultuur de markt van tweedehandsartikelen een flinke impuls kan geven. Nu is die beperkt tot jaarlijks 1,5 miljard op een nonfoodmarkt van 56 miljard euro. De computer (330 miljoen) en kleding (320 miljoen) zijn de belangrijkste onderdelen. TV, audio (200 miljoen) en smartphone (130 miljoen) volgen. Comeos wil ook dat meer schenkingen van oude stock of gereviseerde apparaten kan. Nu moet iemand die pakweg fietsen, koelkasten of elektronica wil schenken toch de btw betalen.

Comeos wil ook dat consumenten die zelf hun waar herstellen niet langer 21 % moeten betalen op onderdelen maar 6 %, net zoals een vakman.

DENDOOVEN, P. Kapot toestel laten herstellen moet goedkoper, vindt Comeos. De Standaard, 2 oktober 2023, 19.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2023 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo