Medianest gidst je bij online mediagebruik van kinderen

Kan een smartphone op acht jaar al? En mag je puber sexy foto’s van zichzelf naar vriendjes sturen? MediaNest, een website over mediaopvoeding voor ouders, bundelt tal van inzichten van experts en ervaringen van ouders over het mediagebruik van kinderen in een nieuw boek. Vijf veelgestelde vragen toegelicht.

Help, mijn kind wil een smartphone!

“Er is geen ideale leeftijd voor een eerste smartphone. Als ouder voel je zelf het best aan of je kind er klaar voor is. Veel ouders vinden het einde van het zesde leerjaar een goed moment om hun kind een eigen smartphone te geven, maar niet elk kind zeurt er dan al om. Goede redenen voor een eigen smartphone – zelfs al is je kind jonger – kunnen zijn: ouders die uit elkaar zijn maar toch contact met hun kind willen houden, bereikbaar zijn als je kind alleen naar school of sportclub gaat, als de andere vriendjes er ook een hebben, als je kind lange tijd ziek of afwezig is op school om contact te kunnen houden met klasgenoten, als je kind muziek wil beluisteren of foto’s nemen…

Weet ook dat een smartphone geen alles-of-nietsverhaal is: je kan een simpel toestel kiezen met weinig opties, een oude gsm van jezelf geven of eentje zonder sim-kaart. Als ouder kan je mee bepalen wat je kind wel en niet op die gsm kan doen. Bij toestellen en apps van Apple en Android kan je instellingen wijzigen die je helpen om meer controle te houden over het smartphonegebruik van je kind. Is de knoop doorgehakt, bespreek dan ook enkele geldzaken: hoeveel het toestel mag kosten, welk type abonnement, wie wat betaalt…”

Help, mijn kind wil influencer worden!

“Je kind wil influencer worden, net zoals die supercoole vlogger op YouTube of hippe Instagrammer met 50.000 volgers waarnaar hij of zij urenlang zit te kijken? Vraag dan zeker waarom je kind zo graag influencer wil zijn. De kans is groot dat ‘beroemd worden’ er voor iets tussen zit. Is dit het geval, dan heb je meteen een goede aanleiding om te vertellen hoe hard die influencers wel werken, wat de voor- en nadelen zijn en dat het niet zo mooi is als het lijkt. Heb je het gevoel dat je kind er nog iets te jong voor is, leg dan uit waarom. Denk je dat je kind klaar is om influencer te worden, maak dan afspraken: wat je kind wel/niet mag posten, welke posts het gaat maken, wel/niet geld verdienen, hoe omgaan met reacties, wat met bepaalde verzoeken…”

Help, mijn kind stuurt sexy selfies naar anderen!

“Zoekende pubers experimenteren graag met alles wat met seks en liefde te maken heeft. En dus kan het weleens gebeuren dat je kind een pikante selfie naar een ander stuurt. Als ouder hoef je daar niet het ergste bij te denken: sexting is best oké als het gebeurt tussen twee mensen die elkaar volledig vertrouwen en de foto’s binnen een veilige context blijven. Geef je puber wel het advies om geen foto’s door te sturen waarop hij/zij herkenbaar is, zoiets nooit onder druk of dwang te doen en om die foto’s enkel te delen met mensen die ze vertrouwen.

Loopt het toch uit de hand? Leg de schuld nooit bij je kind: de persoon die de foto’s doorstuurt naar anderen, is altijd in de fout! Sexting is een misdaad als er seksueel getinte foto’s of filmpjes worden verspreid zonder toestemming van die persoon, ook wanneer hij of zij die foto zelf heeft doorgestuurd of akkoord ging dat er zo’n foto van hem of haar gemaakt zou worden.”

Help, mijn kind wil op sociale media

“Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat… Je kind weet er ongetwijfeld al alles van. Bijna dan toch, want wat ze niet altijd weten, is hoe je nu het best omspringt met zo’n Instagram- of TikTok-account. De wet zegt dat kinderen pas vanaf dertien jaar een account op sociale media mogen hebben, maar in de praktijk zijn er al heel wat jongere kinderen actief op, mits ze toestemming hebben van hun ouders. Uiteindelijk kunnen zij het best inschatten of hun kind al dan niet begrijpt hoe de online wereld werkt.

Bespreek als ouder eerst samen de voor- en nadelen én hoe het werkt. Mag je kind een account openen van jou? Zet dan samen de eerste stappen: maak samen een profiel aan, maak duidelijke afspraken, praat over netiquette en leer je kind zélf nadenken over zijn of haar gedrag op sociale media. Mogelijk voel je als ouder een grote behoefte om in de gaten te houden waar je kind mee bezig is door bijvoorbeeld online vrienden te worden. Dat kan, maar vraag wel of je kind zich daarin kan vinden. Maar vergeet ook niet dat door vrienden te worden met je kind je maar het topje van de ijsberg ziet: niet alles wat je kind doet op sociale media is te zien op zijn of haar profielpagina. Onderschat je kind niet!”

Help, mijn kind wordt gecyberpest!

“Cyperpesten is een vorm van pesten die je als ouder het best serieus neemt. Anders dan ‘gewoon’ pesten gebeurt het via online media: grove berichtjes op Facebook, beledigingen via WhatsApp-gesprekken, verspreiden van intieme foto’s of filmpjes… Slachtoffers van cyberpesten worden vaak ook offline gepest, maar dat is niet altijd het geval: je kind kan ook gecyberpest worden zonder dat de pestkoppen hem of haar in het dagelijkse leven benaderen. Of je kind al dan niet slachtoffer is van cyberpesten, is niet altijd makkelijk te achterhalen. Het kan zijn dat hij of zij daar met geen woord over rept, omdat hij of zij zich misschien schaamt, hoopt dat het snel zal overwaaien…

Kinderen denken ook dat ze het zelf moeten oplossen en dat volwassenen hen daar niet bij kunnen helpen. Maar ouders kunnen hun kinderen bijstaan, steun geven en/of zoeken naar een oplossing. Let dus op signalen die erop kunnen wijzen dat je kind zich niet goed in z’n vel voelt, ook al hoeft het niet met cyberpesten te maken te hebben. Het kan geen kwaad om te polsen of alles wel oké is en aan te geven dat je er als ouder zal zijn voor je kind. Zit je kind in een pestsituatie? Maak dan duidelijk dat het niet zijn of haar schuld is, maar praat er samen over, zoek samen naar oplossingen, contacteer eventueel de school of ouders van de pestkop…”

‘Van emoji’s tot sexting’ van MediaNest, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, 24,99 euro

MAURIËN, K. Medianest gidst je bij online mediagebruik van kinderen. Het Laatste Nieuws, 28 september 2019, 78.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo