thema '4 Prijsvorming'

Recessievrees maakt olie, soja en ijzererts goedkoper

De vrees voor een recessie maakt dat onder andere olie, kobalt en ijzererts weer goedkoper worden. De trend doet zich ook voor op de markt voor voedingsgrondstoffen. Ondanks de oorlog in Oekraïne dalen de prijzen voor soja, palmolie en tarwe.Toch is dat geen goed nieuws, de kans dat de economie in achteruit schakelt, is toegenomen door het beleid van de centrale banken. Die verhogen de rente om de inflatie de kop in te drukken, maar economen gaan er steeds meer van uit dat economische tegenspoed daarbij niet vermeden kan worden.

De oorlog in Oekraïne is niet langer de grootste zorg op de grondstoffenmarkten. De vrees dat de economische groei zal plaatsmaken voor een krimp, heeft de overhand genomen.

Prijzige filet pur komt restaurants duur te staan

De prijzen die restaurants aan hun leveranciers moeten betalen, gaan door het dak. De vrees voor een golf van faillissementen groeit. ‘Op restaurant gaan zal iets exclusiefs worden.’

Benzineprijzen waren nog nooit zo hoog

Opnieuw zijn de maximumprijzen voor benzine gestegen. Vandaag betaal je voor een liter benzine 95 (E10) maximaal 1,957 euro per liter, 5,4 cent boven het recordniveau. Voor een liter benzine 98 (E5) is de maximumprijs zelfs 2,069 euro per liter, een overschrijding met 5,8 cent. De prijsstijgingen zijn vooral het gevolg van de hogere prijs voor de ruwe olie en van de duurdere dollar.

Boeren krijgen historisch hoge melkprijs door lager aanbod en gestegen kosten, prijzen in winkel zullen volgen

De melkprijzen staan historisch hoog. Voor het eerst krijgen boeren meer dan 49 euro voor 100 liter melk. Zeven jaar geleden was dat de helft van die prijs. En dat betekent dat ook de zuivelprijzen in de winkel zullen stijgen, wellicht over enkele maanden. “De oorlog in Oekraïne veroorzaakt extra onzekerheid, maar de prijs is vooral gestegen omdat de kosten voor energie en veevoeder sterk gestegen zijn en het aanbod wereldwijd lager is”, legt Renaat Debergh van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie uit in “De wereld vandaag”.

Copyright © 2022 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo