Stroomprijs keldert op eerste zonnige lentedag

De elektriciteitsprijs zakt zaterdag onder nul. De elektrische wagen opladen wordt voor gezinnen met een dynamisch stroomtarief goedkoop. Wie zonnepanelen heeft, moet opletten.

In een groot deel van West-Europa zakt de elektriciteitsprijs voor het eerst dit jaar zwaar onder nul. De zon én stevige bries leiden ertoe dat er veel hernieuwbare stroom geproduceerd wordt, terwijl het verbruik in het weekend een stuk lager ligt dan in de rest van de week. Bovendien is het vakantie.

In België zal van 10 tot 17 uur de stroomprijs negatief zijn. Tussen 13 en 14 uur daalt de prijs naar min 54,42 euro per megawattuur. In Duitsland zakt de prijs bijna 60 euro per megawattuur onder nul, in Nederland zelfs 125 euro. Dat komt door de snelle toename van de productie van zonnestroom bij onze noorderburen.

Het is de eerste keer dit jaar dat de prijs zo fors onder nul zakt, zegt onderzoeker Joannes Laveyne (UGent). Dat wijst erop dat elektriciteitsproducenten meer en meer hun installaties uitschakelen om te vermijden dat ze moeten betalen voor de stroom die ze opwekken. Deze keer lijkt de kloof tussen productie en vraag te groot.

Gratis oplaadbeurt

Wie daarvan kan profiteren? Dat zijn de Vlaamse gezinnen en professionele kleinverbruikers met een digitale meter die stroom verbruiken tegen een dynamisch tarief, dat van uur tot uur wijzigt. Ze betalen de prijs die gezet wordt op de Europese elektriciteitsbeurzen.

Volgens de Vreg heeft hooguit 0,09 procent van de gezinnen (zo’n 2.500) in Vlaanderen een dynamisch contract.

Eigenaars van een elektrische wagen krijgen een uitgelezen kans op een goedkope oplaadbeurt. Echt gratis is die nog niet, waarschuwt Bart Jocqué, een van de allereerste kleinverbruikers in Vlaanderen met een dynamisch contract, want de elektriciteitsrekening bevat niet alleen de energieprijs. Er zijn ook de kosten die netbedrijven Fluvius en Elia aanrekenen en de belastingen die daarop betaald moeten worden. Jocqué schat dat een oplaadbeurt op het moment dat de stroomprijs het laagste staat toch nog zo’n 5 tot 6 eurocent per kilowattuur kost.

Wie een dynamisch contract én zonnepanelen heeft, moet opletten. Want als de injectie van de zonnestroom die je niet in huis verbruikt afgerekend wordt op basis van dynamische tarieven, moet je daarvoor betalen. Jocqué: “Best de omvormer zo instellen dat er bij negatieve prijzen alleen zonnestroom verbruikt wordt die je zelf verbruikt.”

SERTYN, P. Stroomprijs keldert op eerste zonnige lentedag. De Standaard, 6 april 2024, 6.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo