Minder codes, meer automatisch ingevuld: dit verandert op de nieuwe belastingbrief

Het oprichten van een zomerbar valt voortaan niet meer onder auteursrechten, de codes over corona vallen weg en meer vakjes worden automatisch ingevuld. Waar moet u op letten bij de nieuwe belastingaangifte? ‘Dubbelchecken blijft de boodschap’, vertelt Michel Maus, professor fiscaal recht (VUB).

De nieuwste belastingbrief is voorgesteld. Wat zijn de belangrijkste nieuwigheden dit jaar?

“De nieuwigheden zijn eigenlijk vrij beperkt. Dat zou natuurlijk een ander verhaal geweest zijn mocht de fiscale hervorming van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) zijn doorgevoerd. Er staan wel een tiental codes minder op de aangiftebrief, dit komt door de eenmalige coronamaatregelen die nu niet meer van toepassing zijn.

“Wat effectieve wijzigingen betreft, valt vooral de maatregel omtrent huren op. Als je als huurder je huur wil opnemen als beroepskost, dan vraagt de FOD voortaan meer informatie. Aan de hand van die informatie gaan zij na of de verhuurder correct belast wordt. De belasting ligt namelijk lager wanneer een woning uitsluitend voor huisvesting wordt verhuurd dan wanneer een woning beroepsmatig wordt verhuurd.

“Eigenaars zullen nu vaker clausules opnemen die beroepsmatig gebruik uitsluiten. Dus let op als huurder. Een dag thuiswerken geeft je bijvoorbeeld niet het recht om je huur als beroepskost in te brengen. Indien er toch misbruik van gemaakt wordt, zullen de misgelopen belastingen bij de huurder gehaald worden.”

Hoe zit het met de striktere regels rond auteursrechten?

“Wel, het systeem van de auteursrechten is inderdaad aangepast. De categorie van mensen die hiervoor in aanmerking komen, is kleiner geworden. Enkel kunstenaars en auteurs kunnen hier nog een beroep op doen. Maar niet langer mensen die een zomerbar oprichten, zo creatief ging men met die auteursrechten om. Men is echt teruggegaan naar wat er initieel onder ‘auteurs’ werd verstaan.”

Ongeveer de helft van de belastingplichtigen zal vooraf ingevulde aangiftes krijgen, maar daar kunnen fouten insluipen.
Waar moeten burgers op letten?

“De vereenvoudigde aangifte is een service van de FOD om het mensen makkelijker te maken. Ervaring leert ons dat hier toch een foutenmarge bestaat, dus mensen moeten altijd alles goed controleren. Klassiekers onder de fouten zijn wanneer mensen onroerend goed verkocht hebben, dan moet je goed opletten of dit al in de belastingbrief staat. Ook ‘kinderen ten laste’ kijk je beter goed na. Wanneer kinderen een studentenjob uitoefenen, kan het zijn dat ze niet meer opgenomen worden als ‘kind ten laste’. Dit is een fout.

“De kinderopvangkosten worden sinds dit jaar automatisch meegenomen in de belastingbrief, maar dubbelchecken blijft de boodschap.”

Heel wat Belgen klagen over de complexiteit van de belastingaangifte. Waarom wordt het niet eenvoudiger gemaakt?

“Dat is een goede vraag. Volgens mij zijn er echt gemiste kansen wat het onderwijs betreft. Onze middelbare scholieren doen daar idealiter wat basiskennis op over fiscaliteit, want in de toekomst worden ze er toch mee geconfronteerd. Mijn eigen kinderen zijn nu stilaan het middelbaar ontgroeid, ze weten bij wijze van spreken alles over parallellogrammen, maar ze weten niet wat een kadastraal inkomen is. Bovendien is een hervorming wenselijk, maar hiervoor moeten politici tot een compromis komen.”

Tot slot, wanneer moet de belastingbrief ingediend worden?

“Voor de aangiftes op papier is dat 30 juni. Digitale aangiftes via Tax-on-web moeten voor 15 juli ingediend worden. De complexe aangiftes krijgen meer tijd, tot 16 oktober. Complexe aangiftes zijn van toepassing voor mensen die bijvoorbeeld buitenlandse inkomsten hebben.”

VAN DEN HEEDE, Y. Minder codes, meer automatisch ingevuld: dit verandert op de nieuwe belastingbrief. De Morgen, 25 april 2024, 5.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo