Kernwoord 'accijnzen'

Benzine 95 wordt goedkoper dan 1,7 euro per liter, maar accijnzen verhogen weer

Wie benzine 95 tankt, zal vanaf morgen minder betalen. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. In de lagere prijs zitten wel hogere accijnzen omdat het cliquetsysteem wordt toegepast nu de benzineprijs onder de 1,7 euro per liter zakt. Een liter benzine 95 (E10) kost vanaf morgen maximaal 1,691 euro per liter, een daling met 4 cent. Een liter benzine 98 (E5) daalt 1,3 cent tot 1,918 euro: daar worden de accijnzen niet verhoogd omdat de prijs boven de grens van 1,7 euro blijft.

Benzineprijzen waren nog nooit zo hoog

Opnieuw zijn de maximumprijzen voor benzine gestegen. Vandaag betaal je voor een liter benzine 95 (E10) maximaal 1,957 euro per liter, 5,4 cent boven het recordniveau. Voor een liter benzine 98 (E5) is de maximumprijs zelfs 2,069 euro per liter, een overschrijding met 5,8 cent. De prijsstijgingen zijn vooral het gevolg van de hogere prijs voor de ruwe olie en van de duurdere dollar.

Tot 48,50 % pomp je rechtstreeks in de staatskas

Torenhoge benzineprijzen zijn verdoken belastingbrief
“Net als de elektriciteits- en gasfactuur vormen ook de brandstofprijzen een verdoken belastingbrief.” Zo klonk het de voorbije dagen almaar luider op sociale media nu de prijzen aan de Belgische benzinepompen torenhoog staan. Maar is dat ook zo? Hoeveel accijnzen en taksen betalen we nu precies per liter super of diesel? Wij zochten het uit en wat blijkt? Bijna de helft vloeit in België terug naar de overheid.

Voor het eerst betaalt u twee euro per liter diesel aan de pomp

Een liter diesel kost vanaf dit weekend 2 euro, een record. Ook gewone benzine en stookolie worden fors duurder. Beterschap is niet meteen in zicht. Wat is er aan de hand?

Copyright © 2022 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo