thema '1 De productmarkt en de overheid'

Recessievrees maakt olie, soja en ijzererts goedkoper

De vrees voor een recessie maakt dat onder andere olie, kobalt en ijzererts weer goedkoper worden. De trend doet zich ook voor op de markt voor voedingsgrondstoffen. Ondanks de oorlog in Oekraïne dalen de prijzen voor soja, palmolie en tarwe.Toch is dat geen goed nieuws, de kans dat de economie in achteruit schakelt, is toegenomen door het beleid van de centrale banken. Die verhogen de rente om de inflatie de kop in te drukken, maar economen gaan er steeds meer van uit dat economische tegenspoed daarbij niet vermeden kan worden.

De oorlog in Oekraïne is niet langer de grootste zorg op de grondstoffenmarkten. De vrees dat de economische groei zal plaatsmaken voor een krimp, heeft de overhand genomen.

Niemand geeft meer van brutoloon aan staat dan de Belg

Ook vorig jaar betaalden werknemers nergens meer belastingen op hun loon dan in ons land. Van elk 100 euro brutoloon van gehuwde tweeverdieners met kinderen ging al dik 45 euro naar de staat. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) publiceert.

Prijzige filet pur komt restaurants duur te staan

De prijzen die restaurants aan hun leveranciers moeten betalen, gaan door het dak. De vrees voor een golf van faillissementen groeit. ‘Op restaurant gaan zal iets exclusiefs worden.’

Copyright © 2022 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo