Kasbon maakt comeback als alternatief voor spaarboekje.

Banken anticiperen op miljarden die vrijkomen op vervaldag fiscaal vriendelijke staatsbon.

Belfius herlanceert morgen de kasbon en ook BNP Paribas Fortis wil het stof blazen van wat ooit het populairste spaarinstrument in België was. De vraag naar langlopende spaarproducten en het vrijkomen van 22 miljard euro van de fiscaal vriendelijke staatsbon kunnen van de comeback een succes maken. De voorbije decennia was de kasbon geleidelijk uit de gratie geraakt, omdat de langetermijnrente – waarop de rente van de kasbon gebaseerd is – sinds de jaren 90 fors is gedaald. Daardoor nam de vraag af. Het uitstaande bedrag aan kasbons zakte van een piek van omgerekend bijna99 miljard euro in 1995 naar amper 1,6 miljard euro in februari 2024.

Misschien zorgt Belfius voor een ommekeer. De bank, die onder de naam Gemeentekrediet jarenlang de marktleider was, verkoopt vanaf morgen opnieuw kasbons met looptijden van één tot en met tien jaar. Als je een kasbon koopt, leen je geld uit aan een bank, die jou in ruil een vaste rente biedt. In wezen gaat het om hetzelfde product als een obligatie, met als voornaamste verschil dat enkel banken kasbons kunnen uitgeven, terwijl obligaties uitgegeven kunnen worden door eender welk bedrijf of de overheid. Een kasbon kan ook gezien worden als een bancaire tegenhanger van de staatsbon, en staat op de effectenrekening van de klant.

Belfius wil ‘vastrentende producten zo breed mogelijk toegankelijk maken’, zegt Olivier Goerens, directeur marketing & sales beleggingsproducten en private banking. Hij merkt op dat Belfius eerst de rente op spaarboekjes heeft verhoogd. Maar de overheidsbank stelde vast dat de stijging van de langetermijnrente de jongste twee jaar de vraag naar langetermijnbeleggingen heeft doen toenemen. De kasbon moet daarop inspelen.

Vanaf 250 euro

Dat begin september de fiscaal vriendelijke staatsbon vervalt, waarbij 22 miljard euro vrijkomt, speelt ook een rol. ‘Dat is de grootste vervaldag ooit van een retailproduct’, stelt Goerens, die het over een ‘belangrijke uitdaging voor alle banken’ heeft. ‘De kasbon kan daarbij een belangrijke troef zijn.’ Belfius verwacht interesse van een brede waaier van klanten. ‘De kasbon is een eenvoudig product, de minimuminvestering bedraagt maar 250 euro en spaarders kunnen hun inleg spreiden over meerdere looptijden’, aldus nog Goerens. Bovendien valt de kasbon onder de depositogarantie. Die beschermt bankdeposito’s en kasbons samen tot 100.000 euro per persoon per bank. Pas morgen zegt Belfius hoeveel de kasbons zullen opbrengen. Het enige wat Goerens al kwijt wil, is dat de rente ‘interessant’ zal zijn. De termijnrekeningen van middelgrote banken geven wellicht een indicatie. Crelan biedt 2,5 procent bruto op drie jaar, 2,1 procent op vijf jaar en 2,35 procent op zeven jaar, zegt de website Spaargids.be. Argenta geeft 2,7 procent bruto op drie jaar en 2,5 procent op vijf jaar. Spaarders moeten op de rente van kasbons 30 procent roerende voorheffing betalen.

Bij de termijnrekeningen van Belfius is de maximumlooptijd amper één jaar, en de bank zegt niet hoeveel rente ze biedt. Vermogende klanten krijgen meer dan kleine spaarders. De rente op kasbons zal wel worden gepubliceerd en zal voor iedereen dezelfde zijn.

Er zijn spaarboekjes die een hoger nettorendement bieden dan termijnrekeningen. Maar banken kunnen de rente daarvan op elk ogenblik verlagen. En aangezien verwacht wordt dat de Europese Centrale Bank binnenkort in de rente zal knippen, zal dat waarschijnlijk ook gebeuren.

Wie de huidige rente voor een langere periode wil vastklikken, kan langlopende termijnrekeningen of binnenkort dus ook kasbons overwegen. Het rendement daarvan is gebaseerd op de langetermijnrente, en die zal wellicht niet of minder dalen dan de rente op spaarboekjes.

Iets minder taksen

Goerens stipt aan dat banken op kasbons iets minder taksen betalen dan op termijnrekeningen. ‘Een verschil van enkele basispunten. Daardoor kunnen we iets meer rente betalen op een kasbon.’

Minstens één grootbank zal het voorbeeld van Belfius wellicht volgen. BNP Paribas Fortis zei vorige maand in het weekblad Trends dat het een herlancering van de kasbon plant. Maar de timing is nog niet duidelijk. KBC en ING waren niet bereikbaar voor commentaar. Argenta is niet van plan opnieuw kasbons aan te bieden.

VERVENNE, W. Kasbon maakt comeback als alternatief voor spaarboekje. De Tijd, 16 april 2024, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo