De Digital Markets Act, waarvan de tekst donderdagnacht werd gefinaliseerd, schrijft voor hoe de grote technologiebedrijven zich op de Europese markt moeten gedragen. En met name hoe ze concurrentie van kleinere spelers moeten toelaten. Een mijlpaal.
Kernwoord 'overheidstussenkomst'
Moeten we weer leren rantsoeneren?
Draait Rusland als vergelding tegen het nieuwe salvo sancties de gas- en oliekraan dicht? En wordt onze economie door extreem hoge gas- en olieprijzen midscheeps getroffen? Er bestaat een oplossing voor die hoge prijzen, maar die is slechts bruikbaar voor een korte periode: rantsoenering. Dat kan in situaties van extreme schaarste, zoals in een oorlog, een alternatief vormen op de vrije markt. De economische leer is duidelijk: de vrije markt is het beste marktmechanisme om vraag en aanbod met een variabele prijs in evenwicht te brengen.
Terwijl boete dreigt, vragen farmaverdelers overheid om hulp
Juist op het moment dat de Belgische concurrentiewaakhond de verdelers van geneesmiddelen zal beboeten wegens concurrentievervalsing, vragen ze de overheid om hun tarieven te indexeren.
Dan toch vliegtaks op alle vluchten
Het kernkabinet heeft een akkoord bereikt over de vliegtaks. Ook wie een vlucht buiten Europa neemt, zal die moeten betalen.
Belgisch wagenpark blijft maar aangroeien
Het totaal aantal auto’s in België is opnieuw gestegen tot een recordhoogte, na een eenmalige daling in het coronajaar 2020. Er rijden net geen 6 miljoen personenwagens rond, waarmee we steeds langer in de file staan. Zijn modieuze concepten zoals modal shift, deelwagens en mobiliteitsbudgetten dan niet meer dan een druppel op een heter wordende plaat?