Kernwoord 'wisselkoers'

Goud en euro werden op kousenvoeten pak duurder

De stille opmars van de euro en het goud viel wat tussen de plooien de voorbije weken door de bankencrisis. Goud is in enkele maanden 20 % duurder geworden, de euro 10 %. Dat is opvallend. Goed een halfjaar geleden was het nog groot nieuws dat de euro onder pariteit gezakt was: één ­euro was minder waard dan één dollar. Dat kwam omdat de Federal Reserve volop de rente verhoogde, terwijl de ECB nog aarzelde. Daarnaast was er de vrees dat de euro­zone door gastekorten wel eens een heel moeilijke winter tegemoet zou gaan, met een diepe recessie tot gevolg. Dat tweede bleef uit: er waren geen energie­tekorten. Meer nog: de gasprijzen gingen razendsnel ­omlaag, wat de Europese economie ademruimte gaf.

Sterke dollar komt Apple goed uit

Apple stelde deze week zijn nieuwste generatie iPads voor. Weinig nieuws onder de zon, maar toch liet Apple niet na er heel wat poeha over te maken. Het bedrijf was een stuk minder luidruchtig over wat zich tegelijk in Apples Europese webshops voltrok. Daar werden in alle stilte nieuwe prijzen op de bestaande iPads geplakt – hogere weliswaar, met stijgingen van 13,50 tot wel 20,00 %. Met de iPhone gebeurt hetzelfde. De nieuwste iPhone 14, pas gelanceerd, kost bij ons minstens 1.019 euro. Het toestel is daarmee weer wat duurder dan de iPhone 13 die voor 910 euro op onze markt kwam, en waar Apple nog altijd evenveel voor vraagt.

De kwakkelkoers van de eenheidsmunt

Slecht nieuws voor wie deze zomer naar de Verenigde Staten op reis vertrekt. De euro heeft, uitgedrukt in dollar, het laagste peil in 20 jaar bereikt. Wie dinsdag een euro verkocht, ontving daar 1,024 dollar voor, de laagste tegenwaarde sinds 2002. Dit jaar is de koers van de eenheidsmunt systematisch afgekalfd. In ­januari kreeg je nog 1,145 dollar voor een euro. In minder dan een half jaar is er ruim 10 % afgegaan.

Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo