Kernwoord 'vraag en aanbod'

Opmars olieprijs veroorzaakt verse inflatiedruk

De olieprijs breekt voor het eerst sinds november door de grens van 95 dollar per vat. Samen met de forse prijsstijgingen van onder meer ijzer en suiker is dat een bedreiging voor het temmen van de inflatie.

Moet ‘dynamic pricing’ verboden worden?

Hoe harder fans een ticket willen, hoe hoger de prijzen. Zo zal het ook straks zijn als kaartjes voor het concert van Olivia Rodrigo in het Sportpaleis verkocht worden. Vooruit heeft een wetvoorstel om die praktijk aan banden te leggen. Heeft dat kans op slagen?

Italië bindt strijd aan met dure vliegtickets

Door een plafond in te voeren, wil de Italiaanse regering de snelle prijs- stijgingen van binnenlandse vliegtickets aan banden leggen.De Italiaanse regering wil de sterke prijsstijgingen van vliegtickets voor binnenlandse vluchten een halt toeroepen. Als het van haar afhangt, zal de prijs van een ticket om binnen Italië te vliegen (van het vasteland naar Sicilië bijvoorbeeld), niet langer met meer dan 200 % mogen stijgen tegenover de gemiddelde prijs.

Dure suiker dreigt van snoep een luxeproduct te maken

De prijs van chocolade en andere lekkernijen is de afgelopen maanden fors gestegen. Door de droogte betaalden we nog nooit zoveel voor suiker, tot wel 1.000 euro voor 1.000 kilo. ‘Voor het eerst in acht jaar heb ik mijn prijzen moeten verhogen.’

Copyright © 2023 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo