Google stopt met streamingdienst voor games

De Amerikaanse techreus Google trekt de stekker uit Stadia, zijn streamingdienst voor games. De dienst kon bijna drie jaar na de lancering niet het verhoopte aantal gamers lokken.

Stadia was een poging van Google om via een streamingdienst voor games (à la Netflix en Spotify) de concurrentie aan te gaan met de spelconsoles van Playstation en Xbox. Bij Stadia speelden gamers via de cloud op hun smartphone of televisie.
Abonnees zullen nog kunnen spelen tot 18 januari, maar daarna is het definitief gedaan. Tegen die tijd verwacht Google ook alle ­spelers het geld te hebben terug­betaald dat ze aan software en hardware voor Stadia-spellen hebben uitgegeven.

Google ziet naar eigen zeggen wel nog mogelijkheden om de technologie achter Stadia elders in te zetten. Dat kan bijvoorbeeld bij het videoplatform Youtube, de app-winkel Google Play of bij projecten met augmented reality.
Stadia was lang niet het enige streamingplatform voor games. Een jaar na de lancering kondigde Amazon een tegenhanger aan, ­Luna genaamd. Dat streaming­platform blijft voorlopig wel bestaan.

En ook ­de gevestigde ­namen in de game-industrie, waaronder Xbox van ­Microsoft en PlayStation van Sony, hebben eigen diensten waarmee via de cloud een spel te spelen is.

Google stopt met streamingdienst voor games. De Standaard, 30 september 2022, 19.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo