TikTok schotelt kinderen valse info voor

Kinderen die zich aanmelden op TikTok worden al vanaf de eerste minuten overspoeld met allerlei onzin over covid, ook als ze daar niet naar zoeken. Dat blijkt uit een onderzoek van de mediawaakhond NewsGuard.

“Hij kreeg zijn vaccin en stierf drie dagen later! Wat denk jij daarvan?” Dit bijschrift verschijnt al gauw op de TikTok-pagina van een 13-jarig kind, nog geen half uur nadat het een account heeft aangemaakt. Andere jongeren krijgen gelijkaardige boodschappen te zien. Over het feit dat het coronavaccin dodelijk is en vervalst werd.

De resultaten van een TikTok-onderzoek door NewsGuard, een organisatie die media tegen licht houdt, zijn behoorlijk ontluisterend. Onderzoekers vroegen negen kinderen tussen negen en zeventien jaar om een account op de populaire videoapp aan te maken. Vervolgens kregen ze de opdracht om de eerste drie kwartier van hun sessie op te nemen.

Uit de opnames blijkt dat acht van de negen kinderen al binnen de eerste 35 minuten foute informatie over Covid-19 geserveerd kregen. Wat daarbij opvalt, is dat vier kinderen de opdracht kregen om geen enkel account te volgen, op geen enkele hashtag te klikken en niet te zoeken naar specifieke onderwerpen. Ondanks die passieve aanwezigheid kregen zij nog steeds valse informatie over covid ingelepeld.

Desinformatie

Dat illustreert hoe jongeren automatisch bestookt worden met desinformatie, ook als ze daar zelf niet naar op zoek zijn. Hoe groter hun interactie met video’s, hoe groter wel de stortvloed aan desinformatie. Zo kreeg een 13-jarige amper zeventien seconden na het aanmaken van een account al een satirische video te zien over corona. Twintig minuten later verscheen een video die waarschuwde voor een nieuwe wereldorde, met overheden die een genocide plannen.

De studie roept ernstige vragen op over de manier waarop TikTok desinformatie bestrijdt. De algoritmes lijken dit probleem nog te versterken. “Het toont aan dat ouders hun kinderen digitaal moeten opvoeden”, zegt technologiesocioloog Ben Caudron. “Net zoals je je kind veilig leert bewegen in het verkeer, moet je dat doen in het digitale verkeer.”

Volgens Caudron moet Europa proactiever optreden tegen techgiganten en hun algoritmes. “Net zoals experts waken over onze voedselveiligheid, zouden er experts moeten waken over onze algoritmeveiligheid.”

DE BOECK, A. TikTok schotelt kinderen valse info voor. De Morgen, 24 september 2021, 5.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo