Paar klikken en je weet wat extra baby met gezinsbudget doet

Nieuwe versie van Kindkompas brengt niet alleen kosten maar ook baten in rekening.

Het KindKompas, een tool waarmee je kan berekenen hoe duur het is om kinderen op te voeden, krijgt vandaag een update. Voortaan toont de calculator naast de kosten ook de ‘baten’, want voor elk kind is er een groeipakket, betaal je minder personenbelasting en onroerende voorheffing, en mogelijk heb je ook recht op een studietoelage.

Het KindKompas is een initiatief van MyFamily, één van de vier erkende Vlaamse uitbetalers van het groeipakket, wat vroeger kinderbijslag heette. De eerste versie van de tool werd vorig jaar gelanceerd en toonde enkel hoeveel een kind nu eigenlijk kost. Met de nieuwe versie krijg je ook een zicht op de (fiscale) tegemoetkomingen die je voor je kroost ontvangt. Het groeipakket is de belangrijkste steunpilaar, maar ook de korting op de personenbelasting en – voor gezinnen met een laag inkomen en oudere kinderen – de studietoelage is een mooie extra op het gezinsbudget.

“Het is moeilijk om een algemeen voorbeeld te geven welke financiële hulpmiddelen een gezin precies krijgt, omdat dit met zoveel dingen samenhangt”, legt Toon Vanheukelom, onderzoeker aan de KU Leuven, uit. “Daarom houdt het KindKompas ook rekening met die verschillende elementen.” Denk aan het precieze inkomen, de leeftijden van de kinderen, enzovoort. “Als je die gegevens hebt ingevuld, brengt het KindKompas de verschillende kosten én tegemoetkomingen waarop je recht hebt in kaart.”

Stoppen met werken

“Het interessante is dat je met een paar klikken een andere gezinssituatie kan simuleren”, voegt Céline Englebert van MyFamily toe. Welaan dan. Wij gingen aan de slag met de tool en stelden een voorbeeldgezin van twee werkende ouders en drie kinderen samen. Dan gingen we na wat de financiële impact van een vierde kindje zou zijn. Opmerkelijk genoeg houdt het gezin dan méér over van z’n inkomsten, voornamelijk dankzij het groeipakket en de vermindering van de personenbelasting.

Tot slot gingen we ook na wat de gevolgen zouden zijn als één ouder beslist om te stoppen met werken. Opvallend: in die berekening daalt plots de kindkost (geld dat rechtstreeks naar het kind gaat, zoals uitgaven voor voeding, kleding, speelgoed, enzovoort). “Dat komt omdat je je aanpast aan het kleinere gezinsbudget”, legt Englebert uit. “We gebruiken daarvoor een formule die de KU Leuven bedacht heeft op basis van de resultaten van ons onderzoek bij alle types van gezinnen.” Dat geldt trouwens ook voor de gezinskost (uitgaven om een gezin te huisvesten, inclusief energie en water) en de tijdkost (het aantal uren dat je met je kind bezig bent, vermenigvuldigd met je uurloon).

COPPENS, M. Paar klikken en je weet wat extra baby met gezinsbudget doet. Het Laatste Nieuws, 20 september 2019, 5.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo