Nergens goedkoper dan thuis

Wie niet op kot gaat, bespaart ma en pa ruim 4.000 euro
De kotsteden zullen vanaf volgende week weer bruisen van leven, als de hogescholen de poorten openzwaaien. Een weekje later volgen de uniefs. Maar dat kotleven kost geld: gemiddeld 13.792 euro per jaar. Wie pendelt, bespaart ma en pa zowat 4.600 euro.

Een student die dit academiejaar op kot gaat, zal op jaarbasis naar schatting gemiddeld 13.792 euro aan kosten hebben, zo berekende het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek van de Thomas More-hogeschool (CEBUD). Voor studenten die thuis blijven wonen, bedraagt de rekening 9.189 euro.

Het grote verschil in kost tussen een kotstudent en een pendelende student ligt uiteraard in de huurprijs van het kot. Die bedraagt volgens CEBUD, dat zich op de actuele huurprijzen baseerde, gemiddeld 349 euro per maand, of 4.188 euro op jaarbasis. Studentenkoten worden tegenwoordig bovendien meestal per twaalf maanden verhuurd, waar dat vroeger tien maanden was. Voor dat geld heeft de student een privékamer met een lavabo met warm en koud water. Sanitair en keuken zijn dan meestal wel gemeenschappelijk. Een studio met eigen douche, wc en keukentje is, afhankelijk van de grootte, gemiddeld duurder. In Leuven bijvoorbeeld, waar na Brussel de hoogste huurprijzen gelden, zijn prijzen van 500 euro en meer voor een (ruime) studio geen uitzondering. Daarin zitten vaak nog niet de kosten van water, elektriciteit en verwarming.

Niet te veel op café

Studenten die tijdens het academiejaar gewoon thuis blijven wonen, kosten dus beduidend minder. Met een jaarrekening van gemiddeld 9.189 euro zijn zij 4.600 euro goedkoper af, tenzij ze álle vrije uren tussen de lessen of colleges op café doorbrengen, natuurlijk. Al is er een belangrijke kanttekening: ook voor de pendelstudenten zijn er natuurlijk vervoerskosten, en die zijn niet meegerekend. Voor trein en bus bedragen die gemiddeld enkele honderden euro’s. Wie met een eigen auto naar de cursus gaat, moet 2.630 euro extra neertellen. Nog steeds fors minder dan de huur van een kot.

Laptop en cursussen

Ook de leefkosten werden in rekening gebracht – studenten doen immers meer dan slapen en studeren. Eten en drinken, nieuwe kleren en schoenen en sport en ontspanning kosten gemiddeld voor pendelstudenten bijna 7.300 euro per jaar. Voor kotstudenten komt daar nog 300 euro bij. Vooral voeding maakt hier het verschil: een kotstudent heeft volgens de berekeningen minstens 5,95 euro per dag nodig voor zijn dagelijks eten en drinken, een thuiswonende student 5,2 euro.

Naast al die indirecte studiekosten, hield het CEBUD ook rekening met de directe studiekosten zoals het inschrijvingsgeld, de aankoop van cursussen en van een computer of laptop. Die zijn voor iedereen gelijk: gemiddeld 1.691 euro.

Studenten die recht hebben op een beurs, hebben een lagere jaarfactuur: 12.964 euro voor kotstudenten en 8.361 euro voor wie pendelt.

PONSAERT, S. Nergens goedkoper dan thuis. Het Laatste Nieuws, 10 september 2019, 10.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo