BNP Paribas Fortis en Matexi storten zich op huurkoopwoningen

De grootbank BNP Paribas Fortis en de vastgoedontwikkelaar Matexi richten hun pijlen op klanten die nog niet meteen het nodige geld hebben om een eigen woning te kopen. ‘We willen huurkoop op een gestandaardiseerde manier aanbieden.’

Door de oplopende rente en de forse stijging van de woningprijzen de voorbije jaren is het vooral voor jongere mensen verre van evident geworden nog een eigen woning te kopen. Huurkopen kan daar een oplossing voor zijn.

Bij die koopovereenkomst wordt de eigendomsoverdracht van een huis of appartement uitgesteld. In plaats van in één keer een bepaald bedrag op tafel te leggen betaal je maandelijks een huurbedrag aan de verkoper. Na een bepaalde periode kan je dan beslissen de woning alsnog aan te schaffen tegen de voorwaarden die werden bepaald toen de huurkoopovereenkomst werd getekend.

Die formule biedt wie niet meteen de middelen heeft om een woning te kopen of bij de bank een lening af te sluiten de kans toch al te wonen in het huis van zijn dromen.

De bankgroep BNP Paribas Fortis en de vastgoedontwikkelaar Matexi spelen daarop in met een nieuwe joint venture die zich op huurkoop toelegt. HappyNest, zoals het bedrijf zal heten, begint met een honderdtal woningen in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant, maar wil de formule op termijn in heel België aanbieden.

‘Huurkoop bestaat al, maar we willen het in een gestandaardiseerde vorm aanbieden’, zegt Erik Neven, de algemeen directeur van HappyNest. ‘Klanten huren de woning die we aanbieden via de typische regeling waarbij een contract om de drie, zes en negen jaar kan worden herzien. In het vijfde of zesde jaar kunnen ze ook een aankoopoptie op de woning lichten. Dat gebeurt tegen een prijs die werd vastgelegd toen het contract werd afgesloten. Wie overgaat tot kopen kan de helft van het huurgeld dat de laatste vier jaar werd betaald recupereren om de woning aan te schaffen.’

HappyNest gaat in eerste instantie van start met BNP Paribas Fortis en Matexi, maar het is best mogelijk dat op termijn ook andere partners zich aansluiten. ‘Wij zien dit vooral als een manier om extra woonoplossingen aan te bieden’, zegt Laurent Loncke, die de retailactiviteiten bij BNP Paribas Fortis leidt. ‘Klanten die via die formule een woning willen kopen zijn niet verplicht een hypotheek af te sluiten bij ons.’

BNP Paribas Fortis en Matexi komen met de huurkoopjoint-venture naar buiten op een moment dat de huizenmarkt in België afkoelt. Is huurkopen dan wel interessant? Hoe zeker ben je dat de aankoopprijs die je vandaag afspreekt over vijf jaar niet veel hoger ligt dan de gemiddelde marktprijs? ‘Je ziet uiteenlopende trends op de woningmarkt’, zegt Erik Neven. ‘De prijzen voor nieuwbouwwoningen die energie-efficiënter zijn, zullen de komende jaren positief blijven evolueren.’
‘Klanten zijn ook niet verplicht de woning te kopen’, zegt Kristoff De Winne van Matexi. ‘Niemand hoeft dus al een keuze te maken bij het tekenen van een huurcontract. Onze ervaring leert dat mensen in de eerste plaats een eigen woning zoeken. Wat we nu aanbieden, kan een gamechanger zijn voor wie het moeilijk heeft meteen een eigen huis of appartement te kopen.’

SUY, P. BNP Paribas Fortis en Matexi storten zich op huurkoopwoningen. De Tijd, 27 mei 2023, 27.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo