In het rood gaan bij de bank

Vanaf 1 juni wordt onder nul gaan op uw zichtrekening goedkoper. De wettelijke maximumtarieven voor kredietopeningen dalen met 1 procentpunt.

Heeft u van uw bank de toelating om onder nul te gaan op uw zichtrekening? Sinds 2010 wordt dat door de wetgever officieel als een kredietopening beschouwd. Ondanks de ­bodemrentes zijn kredietopeningen altijd peperduur gebleven. Maar er is goed nieuws: de maximale rentevoeten die uw bank mag aanrekenen voor een ‘geoorloofde debetstand’, gaan vanaf 1 juni met 1 procentpunt omlaag.

Voor kredietfaciliteiten van maximaal 1.250 euro wordt het jaarlijks kostenpercentage (JKP) vanaf 1 juni geplafonneerd op 9,50 %. Voor hogere toegelaten debetstanden ligt het plafond op 8,50 %.

Spaarboekje

De werkelijk toegepaste JKP’s leunen bij de meeste banken zeer nauw aan bij de wettelijke maxima. U mag er dus vanuit gaan dat een negatief saldo u vanaf volgende week iets minder zal kosten. Maar desondanks blijft een debetstand peperduur. Bij een tarief van 9,50 % betaalt u op een rood saldo nog altijd 86 keer zoveel interest als wat u op uw spaarboekje kunt verdienen.

Om een idee te geven van wat u dat werkelijk kost: gaat u voor één dag 1.000 euro in het rood, dan kost u dat maximaal 26 cent aan interest. Na een week bent u dan ongeveer 1,85 euro kwijt. Maakt u er een gewoonte van om iedere maand een week voor 1.000 euro onder nul te gaan, dan loopt het prijskaartje op tot ongeveer 22 euro op een jaar.

Ter vergelijking: op uw spaarboekje brengt diezelfde 1.000 euro gedurende 12 weken amper 26 cent op. De boodschap is dus duidelijk: moet u een tijdelijk geldtekort overbruggen, spreek dan liever uw eigen spaarboekje aan dan onder nul te gaan bij uw bank.

Kredietkaarten

Ook voor krediet gekoppeld aan een kaart gaan de maximale JKP’s met 1 procentpunt omlaag. Voor kaarten met een limiet van maximaal 1.249 euro aan uitgaven bedraagt de maximumrente vanaf 1 juni 13,50 %. Voor bedragen tussen 1.250 en 5.000 euro wordt het nieuwe maximumtarief 11,50 % en voor grotere bedragen 10,50 %.

Kaarten met een kredietlijn worden niet alleen verspreid door de banken, maar bijvoorbeeld ook door grootwarenhuizen, winkelketens en postorderbedrijven. Ze worden ook wel eens kredietkaarten met ‘revolving’ krediet genoemd. Kenmerkend is dat u het openstaande saldo niet iedere maand in één keer moet aflossen, maar dat u de terugbetaling kunt spreiden in de tijd.

Indrukwekkende duik

Hoewel de rente voor debetstanden nog altijd torenhoog is, heeft ze historisch gezien al wel een indrukwekkende duik achter de rug.

De vorige daling dateert van 2012. Toen werd de maximumrente voor een geoorloofde debetstand tot 1.250 euro teruggebracht van 12,00 % naar 10,50 %. Nog tien jaar eerder, in 2002, waren voor een rood saldo nog debetrentevoeten toegestaan tot 25,50 %. En gaan we terug tot 1993, dan zien we zelfs maximumtarieven tot 28,50 %.

DECEUNYNCK, F. In het rood gaan bij de bank. De Standaard – Mijn Geld, 29 mei 2021, 2.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo