België zakt naar 35e plaats in internationale klimaatranking

De “Climate Change Performance Index” (CCPI) rangschikt elk jaar landen al naargelang de inspanningen die ze doen om de klimaatopwarming tegen te gaan. Dit jaar is ons land gezakt van de 31e naar de 35e plaats. Zweden scoort van alle onderzochte landen het best. 

4 criteria

CCPI is een initiatief van Germanwatch, NewClimate Institute en het internationale netwerk van ngo’s Climate Action Network. Elk jaar stellen de organisatoren een rangschikking op van 57 landen en regio’s die samen verantwoordelijk zijn voor 90 procent van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen.

Ze doen dit aan de hand van 4 criteria: de mate waarin ze de uitstoot van broeikasgassen beperken (1), de investeringen die ze doen in duurzame energie (2), de mate waarin ze hun energieverbruik beperken (3), en het klimaatbeleid dat ze voeren (4).

Van “gemiddelde” tot “zwakke” presteerder

Vorig jaar belandde ons land op de 31e plaats, en werd het beschouwd als een “gemiddelde presteerder”. Dit jaar zakt ons land naar de 35e plaats, en wordt het gedegradeerd tot een “zwakke presteerder”.

Ons land krijgt vooral slechte punten voor het uitblijven van een doeltreffend klimaatbeleid (cfr. Vlaanderen stelde maar eerst gisteren zijn klimaatplan voor, red.), het gebrek aan hernieuwbare energie en het nog altijd te hoge energieverbruik.

Broeikasgassen

Voor de uitstoot van broeikasgassen krijgt ons land een redelijke score (56 op 100). Maar toch zou het volgens de organisatoren nog meer inspanningen kunnen doen om de uitstoot verder omlaag te krijgen.

Met de 35ste plaats moet België de meeste andere landen van Europa laten voorgaan, net als opkomende landen als China (plaats 30) en India (plaats 9).

Zweden scoort het best…

Omdat geen enkel land op de 4 criteria een uitstekende score haalt, blijven de eerste 3 plaatsen in de rangschikking onbezet.

Zweden staat net als vorig jaar op de hoogste plaats (4), gevolgd door Denemarken (5), Marokko (6) en het Verenigd Koninkrijk (7).

Zweden heeft van alle landen uit de lijst de laagste uitstoot per inwoner. Denemarken stond vorig jaar nog op de 15de plaats en heeft dit jaar van alle landen het meest vooruitgang geboekt.

… de Verenigde Staten het slechtst

In de staart van de rangschikking bengelen onder meer Polen (50 en laatste land uit de EU), Canada (55), Australië (56) en Saudi-Arabië (60).

Op de laatste plaats (61) staan de Verenigde Staten van Amerika, die op alle criteria slecht scoren. Het feit dat president Trump de VS uit het Klimaatakkoord van Parijs heeft gehaald, heeft daar volgens de organisatoren toe bijgedragen.

De volledige resultaten van de “Climate Change Performance Index 2020” kunt u lezen door op deze link te klikken.

SCHEPENS, W. België zakt naar 35e plaats in internationale klimaatranking. vrt.be, 9 december 2019. Geraadpleegd op 12 december 2019 via vrt.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo