Ford volgt Tesla met lagere prijs voor elektrische auto’s

Met een prijsverlaging van gemiddeld 4.500 dollar (4.100 euro) op de elektrische Mustang Mach-E volgt Ford een offensief van Tesla. Het is nog niet duidelijk of Europa volgt.

De goedkoopste Mustang Mach-E is in de VS voortaan te koop vanaf 45.995 dollar, een daling van 900 dollar. De grootste prijsdaling is voor de GT Extended Range, die 5.900 dollar goedkoper wordt en vanaf 63.995 dollar kan worden aangekocht.

De prijzenoorlog in de markt van elektrische voertuigen wordt daarmee opgevoerd. Tesla had eerder deze maand beslist prijsverlagingen tot 20 % door te voeren in de VS, Europa en China.

‘Onze concurrenten passen hun prijzen aan’, zegt Marin Gjaja, de commercieel directeur van de afdeling elektrische voertuigen bij Ford. ‘Als we concurrentieel willen blijven, moeten we reageren.’

Financieel directeur John Lawler had in juni gemeld dat de winst op de Mach-E was ‘weggevaagd’ door de stijgende grondstofprijzen. Gjaja beklemtoont dat Ford werkt aan het verbeteren van marges op de Mach-E, maar hij kan niet zeggen of het model rendabel is geworden.

Het bedrijf mikt onder meer op schaalvergroting om de kosten te drukken. De productie van het model wordt dit jaar met 67 procent opgedreven, van 78.000 naar 130.000 wagens.

Ford is de eerste westerse autobouwer die op het prijzenoffensief van Tesla reageert. In China verlaagde Xpeng de prijzen van zijn elektrische modellen al aanzienlijk om de aansluiting met Tesla niet te verliezen.

Bij de presentatie van de jaarcijfers van Tesla vorige week maakte CEO Elon Musk duidelijk dat het bedrijf de prijsverlagingen nog wel even kan en zal volhouden. De autobouwer heeft een winstmarge van meer dan 20 % en heeft het halen van ambitieuze verkoopdoelstellingen boven winst maken geplaatst.

De prijsverlagingen maken het de concurrentie extra lastig omdat Tesla op dit moment korte levertermijnen van een tot twee maanden heeft, terwijl die bij veel andere autobouwers oplopen tot meer dan een jaar. Tegelijk hebben de meeste klassieke autoproducenten de grootste moeite om winst te maken met de verkoop van hun elektrische auto’s.

Het is nog niet duidelijk of de prijsverlaging van Ford ook in Europa wordt doorgevoerd. ‘Daar is op dit moment nog niets over bekend’, zegt Jo Declercq, de Belgische Ford-woordvoerder.

De CEO van de Volkswagen-groep, Oliver Blume, liet zondag weten dat hij zich niet zal laten verleiden tot een prijzenslag. Het moederbedrijf van onder meer VW, Audi, Porsche en Skoda ‘heeft een duidelijke prijsstrategie en zet daarbij in op betrouwbaarheid’. VW moet een ‘leidende producent van elektrische auto’s’ worden, ‘maar dat moet met winstgevende groei bereikt worden’, zei Blume in een interview met de Frankfurter Allgemeine Sontagszeitung.

KURSTJENS, B. Ford volgt Tesla met lagere prijs voor elektrische auto’s. De Tijd, 31 januari 2023, 3.

Lees ook Aanhoudende Tesla-kortingen dringen concurrentie in het defensief

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo