thema '2 De producenten'

Prijzige filet pur komt restaurants duur te staan

De prijzen die restaurants aan hun leveranciers moeten betalen, gaan door het dak. De vrees voor een golf van faillissementen groeit. ‘Op restaurant gaan zal iets exclusiefs worden.’

Boeren krijgen historisch hoge melkprijs door lager aanbod en gestegen kosten, prijzen in winkel zullen volgen

De melkprijzen staan historisch hoog. Voor het eerst krijgen boeren meer dan 49 euro voor 100 liter melk. Zeven jaar geleden was dat de helft van die prijs. En dat betekent dat ook de zuivelprijzen in de winkel zullen stijgen, wellicht over enkele maanden. “De oorlog in Oekraïne veroorzaakt extra onzekerheid, maar de prijs is vooral gestegen omdat de kosten voor energie en veevoeder sterk gestegen zijn en het aanbod wereldwijd lager is”, legt Renaat Debergh van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie uit in “De wereld vandaag”.

4 op 10 bedrijven overwegen productie te verminderen

Voedingsproductie amper nog rendabel door kleine marge

Bijna de helft van de Belgische voedingsbedrijven zullen de productie de komende weken wellicht moeten verminderen of zelfs stopzetten. “De grondstofschaarste en hoge kosten, die bovendien amper kunnen worden doorgerekend, maken het nauwelijks nog rendabel om te produceren”, klinkt het.
Copyright © 2022 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo