Telenet bedient vanaf nu heel Wallonië

Telenet en Orange Belgium hebben afgesproken om elkaars vaste netwerken over heel België te delen. Telenet wordt zo een nationale speler.

Telenet en Orange hebben afgesproken dat Telenet ook toegang krijgt tot het kabelnetwerk van Voo in Brussel en Wallonië. De overname van Voo door Orange moet eerst wel het fiat krijgen.

Telenet was voor zijn vaste diensten nu beperkt tot Vlaanderen en een deel van Brussel en de laars van Henegouwen. Het krijgt er nu 1,8 miljoen aansluitbare woningen bij. Orange had al toegang tot Telenets kabelnetwerk, maar wordt in een volgende fase ook klant van het nog uit te rollen glasvezelnetwerk. De samen­werking geldt voor 15 jaar.

Voor Telenet is de samen­werking een plan B. Toen de Waalse intercommunales vorig jaar Voo verkochten, greep het naast de kabelgroep. Orange Belgium haalde de buit binnen. De intercommunale Nethys behield een blokkeringsminderheid.

Telenet zegt dat het zich vanaf begin 2024 als nationale speler kan profileren. De overname van Voo door Orange Belgium moet wel nog goedgekeurd worden. Daardoor zal de Belgische markt straks drie nationale aanbieders tellen. De belangrijkste daarvan is Proximus dat marktleider is in Franstalig België en in Vlaanderen de grootste uitdager van Telenet. Orange wordt via Voo een grote tweede speler in Wallonië.

Plan B

Proximus rolt een nationaal ­glasvezelnetwerk uit en het zet daarmee druk op Telenet. ­Proximus kan er nu in het publiek mee uitpakken dat het de beste download-snelheden aanbiedt, terwijl Telenet van oudsher kon zeggen over het beste netwerk te beschikken. Telenet timmert al drie jaar aan een joint venture met de Vlaamse intercommunale Fluvius om samen een glasvezelnetwerk uit te rollen. De eerste spade moet nog in de grond. De Europese Commissie moet groen licht geven voor de samenwerking. Proximus zou een klacht ­ingediend hebben tegen die ­samenwerking. Proximus zei ­eerder dat het vragende partij is om in landelijke gebieden voor glasvezel samen te werken.

Dat is wat Orange Belgium en Telenet nu gaan doen. Telenet zegt dat het daardoor een beter rendement verwacht op zijn glasvezelbedrijf NetCo. De deal zou NetCo ook aantrekkelijker ­maken voor derde partners en/of ­financiële partijen.

Analisten zien de samen­werking als positief, maar het blijft een plan B zonder scherpe tanden. Een eigen glasvezelnetwerk blijft een must voor Telenet. En dat is tot nu een processie van Echternach. Het kabelnetwerk van Voo is in Wallonië maar van matige kwaliteit door een gebrek aan investeringen. Voo moet er nog in glasvezel investeren. Proximus rolt zijn netwerk in deze fase vooral uit in de steden.

Roemeense nieuwkomer

De drie nationale spelers krijgen volgend jaar ook af te rekenen met een vierde mobiele speler van Roemeense makelij. Digi ­belooft een lagekostenspeler te worden. Het zal voor diensten in de bedrijvenmarkt samenwerken met Citymesh. Digi en Citymesh wonnen vorig jaar de 5G-licentie om als vierde speler actief te kunnen worden. De twee hebben ook al gezegd dat ze behalve mobiel internet ook vaste internet­diensten zullen aanbieden.

DENDOOVEN, P. Telenet bedient vanaf nu heel Wallonië. De Standaard, 31 januari 2023, 19
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo