Verdubbeling eierprijs kost consument 6 euro

De opmars van de eierprijs blijft voortduren. Boeren krijgen nu dubbel zoveel voor een ei als een jaar geleden. Vogelgriep veroorzaakt wereldwijde schaarste.

Elf maanden. Zolang heeft Willy De Vloo een van zijn stallen noodgedwongen moeten laten leegstaan. Na een geval van vogelgriep moesten alle dieren afgemaakt worden. Maar het hele proces van ruimen, reinigen en nieuwe ­dieren bestellen nam bijna een jaar in beslag. Aangezien De Vloo, voorzitter Leg van de Landsbond Pluimvee, niet de enige is die ­zoiets overkwam, loopt het tekort aan eieren snel op. Niet alleen in België of Europa, maar wereldwijd. Ook in de Verenigde Staten zijn al stallen geruimd. In Azië gaan restaurants er zelfs al toe over om eierproducten van de ­menukaart te schrappen.

‘Het is een kwestie van vraag en aanbod’, zegt De Vloo. ‘Hoe minder eieren er beschikbaar zijn, hoe sterker de prijs stijgt’. Voor honderd bruine scharreleieren van 62,5 gram bedroeg de notering door de prijzencommissie in Kruisem dinsdag 16,37 euro. Exact een jaar geleden was dat 8,38 euro, blijkt uit de online prijsgrafieken van de Boerenbond. Alleen al afgelopen week kwam er bijna een halve euro bij.

‘Zulke hoge prijzen hebben we nog nooit meegemaakt’, zegt Wouter Wytynck, adviseur pluimvee van de Boerenbond. ‘Ik verwacht dat de prijzen tot Pasen nog zullen blijven stijgen, en dat daarna een ontspanning zal optreden. In de weken voor Pasen ligt de vraag altijd wat hoger. Maar de structurele factoren die de prijs doen stijgen, zullen niet meteen verdwijnen. Naast de vogelgriep zijn dat ook de dure energie en het dure veevoeder.’

Maar de hardnekkigheid van de vogelgriep baart de sector het meeste zorgen. Als leghennen besmet worden met het virus, ­gebeurt dat vaak door trekvogels. Vandaar dat de besmettingen na de vogeltrek in het voorjaar normaal gezien verdwijnen. Maar ­vorig jaar is dat niet gebeurd, en werden er de hele zomer nog ­besmettingen vastgesteld. ‘In ­Europa zitten we al sinds september 2021 met het probleem’, zegt Wytynck. ‘De kwekers doen er ­alles aan om het virus uit hun stallen te houden.’

Vogelonvriendelijk

De Vloo spreekt uit ervaring. ­Nadat zijn stallen besmet waren, doet hij er alles aan om zijn bedrijf in Veurne griepvrij te houden. ‘Het is alle hens aan dek om een besmetting te voorkomen. We hebben alle bomen op ons terrein gekortwiekt, zodat er geen takken zijn waar wilde vogels op kunnen rusten. Ook hebben we duivenpinnen geïnstalleerd, om zo weinig mogelijk vogelvriendelijke plekken over te houden. Als het donker wordt, laten we groene ­laserstralen over de daken en percelen cirkelen om de vogels weg te jagen. Auto’s gaan door een ontsmettingstunnel voordat ze het bedrijfsterrein oprijden. Ook ­bezoekers moeten zich laten ­ontsmetten.’

Om het probleem echt de kop in te drukken, wordt nu hardop gedacht aan een vaccin. Tot nu toe werd dat niet overwogen, omdat uitbraken dan niet langer zichtbaar zijn, en de ziekte onder de ­radar kan blijven voortwoekeren. Bovendien muteert het virus ­regelmatig in nieuwe varianten. Ontwikkeling van een vaccin dat beschermt tegen de nieuwste varianten zou minstens een jaar ontwikkeltijd vergen. ‘Vergelijk het met een griepvaccin’, zegt De Vloo. ‘Als je ingeënt bent, is dat geen ­garantie dat je geen griep krijgt.’

Ondanks de spectaculaire prijsstijging blijven de gevolgen voor de consument beperkt. De verdubbeling heeft betrekking op de prijs aan de boer. In de supermarkt is de prijs van eieren de ­afgelopen 12 maanden met 38,60 % gestegen, blijkt uit de gegevens van Statbel. Wytynck ­rekent voor: gemiddeld eet een Belg 75 eieren per jaar. Aangezien een ei nu 8 cent duurder is dan een jaar geleden, gaat het om een extra uitgave van 6 euro per jaar. ‘Een ei blijft erg goedkoop, zeker gezien de voedingswaarde’, vindt hij. De keerzijde is dat er ook nauwelijks vraaguitval is door de hoge prijs. Consumenten gaan niet minder eieren eten omdat ze duur zijn. ­Integendeel: de vraag is nog licht gestegen. Daar komt bij dat er enorm veel producten zijn waar ­eieren in verwerkt worden, zonder dat de consument zich daar altijd van bewust is. Van koekjes tot pannenkoeken, van mayonaise tot pasta, van ijs tot chocomousse: de voedingsindustrie is een grootverbruiker van eieren.

De hoge prijzen lijken een ­zegen voor de eiersector. Maar De Vloo en Wytynck relativeren. De hogere kosten voor energie en voeding moeten wel betaald worden. Evenals alle antigriepmaatregelen. ‘Wat we nu verdienen, is goed om de put uit het verleden te vullen’, zegt De Vloo.

Mooijman, R. Verdubbeling eierprijs kost consument 6 euro. De Standaard, 9 maart 2023, 20.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo