Belg kickt minder snel af van cashverslaving dan Nederlander

Een nieuw onderzoek van de Europese Centrale Bank leert dat Belgen de voorbije jaren minder cash begonnen te betalen. Maar ze blijken elektronisch betalen minder snel te omarmen dan Nederlanders.

Volgens de studie gebeurde eind vorig jaar nog 58,00 % van de betalingen in winkels en onder elkaar in België nog cash. Dat is 5 procentpunt minder dan wat dat Europese Centrale Bank vier jaar eerder vaststelde in een gelijkaardig onderzoek naar het betaalgedrag binnen de eurozone.

Met die score zitten de Belgen onder het gemiddelde van 73,00 % voor de eurozone. Maar achter dat gemiddelde schuilen wel grote verschillen. In Spanje (83,00 %), Italië (82,00 %), Griekenland (80,00 %), maar ook Duitsland (77,00 %) zijn cashbetalingen nog altijd dominant. In Nederland en Finland betaalt dan weer respectievelijk 34,00 en 35,0 % van de inwoners nog cash.

Niet toevallig stelde de ECB de afgelopen vier jaar de sterkste terugval van het gebruik van cash vast in die twee landen. Maar ook in Frankrijk en Griekenland schakelen consumenten iets sneller dan in België over van cash naar elektronische betalingen.

Corona kan daar mogelijk verandering in brengen. In een bijkomende enquête van de ECB zegt meer dan de helft van de Belgen minder gebruik te maken van cash sinds de start van de pandemie. Slechts 16,00 % van de Belgen zou dan weer contactloos betalen, terwijl het Europees gemiddelde 39,00 % bedraagt. Dat banken hier laat waren met het verspreiden van kaarten die contactloos betalen mogelijk maken, kan een deel van de verklaring zijn voor dat lage percentage.

SUY, P. Belg kickt minder snel af van cashverslaving dan Nederlander. De Tijd, 3 december 2020, 7.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo