Voetbal Vlaanderen brengt racisme in kaart

Voetbal Vlaanderen, een tak van de nationale bond, wil meer zicht krijgen op de racismeproblematiek in het voetbal. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Vanaf volgend seizoen moet een scheidsrechter bij elk incident inschatten in welke mate racisme aan de grondslag ligt.

Nationaal en internationaal krijgen gevallen van racisme in het voetbal veel aandacht. Zo waren er de oerwoudgeluiden die Rode Duivel Romelu Lukaku in september over zich kreeg, tijdens zijn tweede match voor Inter Milan. Korter geleden nog werd Charleroi-speler Marco Ilaimaharitra uitgescholden en zou iemand een Hitlergroet aan hem hebben uitgebracht. Racisme blijft echter niet beperkt tot de grote stadions maar duikt ook op in het amateurvoetbal.

Maar hoe groot het probleem daar is, is niet duidelijk. Volgens Voetbal Vlaanderen ligt dat aan de rapportering. “Als ik u vertel dat er in de eerste seizoenshelft maar vijf meldingen zijn geweest, dan is dat toch niet geloofwaardig”, zegt secretaris-generaal Benny Mazur. “We willen iets creëren om meer omkaderende info in het wedstrijdverslag te krijgen. Anders kom je makkelijk tot een welles-nietesverhaal.”

Nu al moet de scheidsrechter een verslag opmaken na elke rode kaart of incident. Daarin moet hij de feiten beschrijven die hij gezien of gehoord heeft. Er is ook een indicatieve tabel met 44 omschrijvingen van mogelijke overtredingen. Een van die omschrijvingen is ‘racistische of discriminerende uitlatingen of gedragingen’.

racismeprobleem

Maar omdat dat volgens Voetbal Vlaanderen onvoldoende inzicht biedt in het probleem, zullen scheidsrechters vanaf volgend seizoen een extra vraag moeten beantwoorden bij het invullen van zo’n verslag. Op een schaal van nul tot tien moeten ze inschatten in welke mate racisme aan de basis zou kunnen liggen van een overtreding of incident.

Journalist Frank Van Laeken, die samen met ex-voetballer Paul Beloy het boek Vuile zwarte publiceerde over racisme in het voetbal, stelt zich hier echter vragen bij. “Probeer dat maar eens in een getal uit te drukken”, zegt hij. “Sowieso is het goed dat er iets aan het fenomeen gedaan wordt. Maar mijn bedenking is dat je nu wel heel veel verantwoordelijkheid bij de scheidsrechters legt. Tijdens een match zijn zij al met heel veel dingen bezig. De vraag is of ze de signalen dan wel goed kunnen oppikken.”

Voetbal Vlaanderen brengt racisme in kaart. De Morgen, 14 januari 2020, 8.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo