Korting voor schone cruiseschepen

Wanneer de nieuwe cruiseterminal aan de Antwerpse Scheldekaaien opengaat in 2020, zullen cruise­schepen liggeld moeten betalen. Dat staat in het retributiereglement dat het Antwerpse stads­bestuur straks moet goedkeuren voor de periode 2020-2025. Het nieuwe ponton van 350 meter aan het Steen wordt volgend jaar in gebruik genomen.

Tot nu konden zeecruiseschepen gratis aanmeren in Antwerpen. Om het ­tarief vast te leggen, keek de stad naar de prijzen in de cruise­havens van Rotterdam, Amsterdam en Zeebrugge.

De tonnenmaat van het schip, de havenbeveiligingskosten en de kosten verbonden aan het uit- en inchecken van passagiers worden mee in rekening genomen.
Schepen die volgens internationale richtlijnen minder vervuilend zijn, komen in aanmerking voor een korting.

Lage-emissiezone

In 2017 meerden dertig zeecruiseschepen aan in Antwerpen. Die stootten bijna evenveel zwavel uit als alle geregistreerde auto’s in de stad samen. De vraag rees hoe dat te rijmen viel met de lage-emissiezone in de binnenstad.

Meer dan 13.000 mensen ondertekenden een petitie om de cruiseschepen te weren uit het stadscentrum. De retributie moet daar een antwoord op ­bieden.

Korting voor schone cruiseschepen. De Standaard, 7 september 2019, 15.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo