Grootste klimaatactie ooit in Oostende geeft aftrap VN & EU Beach Clean-up campagne in België

Zwerfvuil op zee is zowel een globale als een lokale uitdaging. Naar schatting eindigt elk jaar wereldwijd zo’n 8 miljoen ton plastic afval in onze oceanen. 80,00 % van al het afval op zee is afkomstig van het vasteland. In de Noordzee drijven er bijna 4000 items per vierkante kilometer rond. 95,00 % hiervan bestaat uit plastic.

Tijdens de #EUBeachCleanup sensibiliseringscampagne die de uitdagingen van afval op zee aankaart, slaan de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Smurfen, ambassadeurs van de VN’s 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, de handen in elkaar om stranden over de hele wereld schoon te maken en nodigen ze burgers overal ter wereld uit om deel te nemen.

De grootste klimaatactie ooit in Oostende, waaraan 26 scholen deelnamen, was vandaag de aftrap voor die campagne in België. Het scholennetwerk zal 8000 leerlingen bereiken op een jaar tijd met lessen en workshops over het belang van schone oceanen en respect voor het milieu.

“Jongeren spelen een hoofdrol in de strijd voor onze planeet, ze zijn een drijfveer voor verandering. Ambitieuze klimaatacties zijn nodig om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te bereiken,” zei Marian Blondeel, Hoofd van het Benelux & EU team van het Verenigde Naties Regionaal Informatiecentrum tijdens een persconferentie in Oostende.

Vlaams Minister van Omgeving Koen Van den Heuvel en Olympisch zeilster Emma Plasschaert steunden het evenement. “Door hun krachten te bundelen, spreken de jongeren, de minister, de EU, de VN, de Smurfen en de sportsector met een luidere, verenigde stem”, voegde mevrouw Blondeel nog toe.

Het evenement past binnen de wereldwijde #EUBeachCleanup-campagne, waarbij 80 EU ambassades, VN regionale kantoren van over de hele wereld en Vertegenwoordigingen van de Europese Commissie in de EU, beach cleanup-evenementen organiseren samen met lokale organisaties, scholen, etc.

“We moeten blijven volharden. De energie en toewijding van jongeren om voor het milieu te zorgen, het schoon te maken en te voorkomen dat afval in ons milieu terecht komt, zijn inspirerend. Het zijn geruststellende tekenen van de maatschappelijke verandering die nodig is om plastic tegen te gaan en het tij te keren”, zei Veronika Šafránková, Hoofd van het VN-milieuprogramma in Brussel.

Grootste klimaatactie ooit in Oostende geeft aftrap VN & EU Beach Clean-up campagne in België. www.unric.org, 16 september 2019. Geraadpleegd op 18 september 2019 via www.unric.org

Lees ook GROOTSTE KLIMAATACTIE OOIT IN OOSTENDE BIJ START VN & EU BEACH CLEAN-UP CAMPAGNE op vtmnieuws

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo