Van dure diesel naar te weinig diesel in Europa?

Diesel is na een fikse prijsstijging alweer even duur als voor de recente accijnsverlaging. Energiehandelaars waarschuwen ook dat er in Europa tankstations zullen droogvallen.De maximumprijs voor diesel stijgt vandaag met 17,40 eurocent tot 2,078 euro per liter. Dat is een prijsstijging met 9 procent. Daarmee is het effect van de accijnsverlaging voor diesel, die nog maar dateert van afgelopen zaterdag, volledig uitgewerkt. Toen werden benzine en diesel 17,50 eurocent per liter goedkoper. Het was een van de maatregelen van de regering-De Croo om de energierekening van de burger te milderen.

De fikse verhoging van de dieselprijs komt er omdat de olieprijs sinds een week weer aan het stijgen is. Vorige week woensdag daalde de prijs van Noordzeeolie (Brent) tot 98 dollar per vat. Begin deze week klom de belangrijkste prijsbarometer van de olie-industrie weer naar 115 dollar per vat.

Energia, de federatie van de olienijverheid in ons land, wijst erop dat zonder de accijnsverlaging de prijs van diesel aan de pomp vandaag nog een pak duurder zou zijn.

2,5 miljoen vaten minder

Grote energiehandelaars wijzen erop dat het niet zal blijven bij ­hoge prijzen. Tijdens een grondstoffenforum in het Zwitserse Lausanne dat georganiseerd werd door de Britse zakenkrant Finan­cial Times, werd niet uitgesloten dat Europa afstevent op een krapte en zelfs een tekort aan diesel. Met als gevolg dat in tankstations geen diesel meer te krijgen zal zijn, liet de topman van grondstoffenhandelaar Trafigura, Jeremy Weir, zich nog ontvallen.

Dat heeft volgens hem alles te maken met de terugval van de uitvoer van ruwe olie en aardolieproducten vanuit Rusland. Trafigura schat dat sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne de Russische olie-uitvoer met 2 tot 2,5 miljoen vaten is teruggevallen.

Dat komt ook omdat de handel met Rusland steeds moeilijker wordt, stelde Torbjorn Tornqvist, topman van Gunvor, een andere grote energiehandelaar. Scheepvaartmaatschappijen, banken en kopers deinzen terug voor Russische energieproducten.

Het kan in Europa leiden tot dieseltekorten. Een aanzienlijk deel van de diesel die in Europa wordt getankt, is namelijk van Russische origine.

Laagste peil sinds 2018

Volgens het Britse energiedata­bedrijf Energy Aspects zullen de Europese dieselvoorraden in de loop van de maand maart dalen tot het laagste peil sinds 2018.

De inkrimping van de Russische olie-uitvoer zal de Europese dieselmarkt, die volgens de topman van Trafigura al extreem krap is, nog krapper maken.

Trafigura is als energiehandelaar overigens nauw betrokken bij de verkoop van Russische olie.

Van dure diesel naar te weinig diesel in Europa? De Standaard, 24 maart 2022, 9.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo