Geharmoniseerde consumptieprijsindex – februari 2022

De Belgische inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP) bedraagt in februari 9,5% ten opzichte van 8,5% in januari. Deze sterke stijging is deels een gevolg van de verlenging van de solden tot half februari vorig jaar. Dit effect verdwijnt dus volgende maand.

De kerninflatie (inflatie zonder energie en onbewerkte levensmiddelen) bedraagt in februari 3,80 % ten opzichte van 2,60% in januari.

De inflatie volgens de consumptieprijsindex (CPI) voor de maand februari bedraagt 8,00 % ten opzichte van 7,60 % in januari. Het verschil in inflatie tussen CPI en HICP is ook een gevolg van de verlengde solden in februari vorig jaar.

  • De subindices met de grootste positieve impact op de inflatie zijn elektriciteit, gas, huisbrandolie, motorbrandstoffen en kleding.
  • De subindices die deze maand de grootste negatieve impact hebben op de inflatie zijn woninghuur, vlees, restaurants en cafés, telecommunicatie, verpleging in ziekenhuis, farmaceutische producten, meubelen, herstelling en onderhoud van privé-voertuigen en brood en granen.

 

Eurostat zal op 17 maart de geharmoniseerde consumptieprijsindex van februari voor de EU-landen publiceren.
De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP)[1] bedroeg in februari 9,50 % tegenover 8,50 % in januari. De inflatie volgens de geharmoniseerde consumptieprijsindex met constante belastingvoet (HICP-CT)[2] bedroeg 9,60 % in februari tegenover 8,10 % in januari. Het verschil in inflatie tussen de HICP en HICP-CT is grotendeels te wijten aan de accijnswijzigingen op tabak en de tijdelijke btw-verlaging in de horeca. Met deze prijswijzigingen wordt geen rekening gehouden in de HICP-CT.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraag 3,80 % in februari, tegenover 2,60 % in januari en 2,40 % in december. De inflatie zonder energieproducten stijgt in februari tot 3,70 % tegenover 2,60 % in januari en 2,30 % in december.

De sterk toegenomen inflatie de afgelopen maanden is toe te schrijven aan de energieproducten. Energie heeft een bijdrage tot inflatie van 6,10 %.

Elektriciteit is nu 72,80 % duurder dan een jaar geleden. Aardgas is 138,30 % duurder op jaarbasis. De prijs van huisbrandolie is 58,90 % gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Inflatie en impact op inflatie voor de 12 hoofdgroepen

Op basis van de opsplitsing in de 12 hoofdgroepen wordt de hoogste inflatie in februari gemeten voor “huisvesting, water en energie” (34,30 %). De laagste inflatie wordt genoteerd voor de groep “communicatie” (0,10 %).

De hoofdgroep die in februari de grootste positieve impact heeft op de inflatie is “huisvesting, water en energie” met 4,9 procentpunt. De groep “voeding en alcoholvrije dranken” heeft de grootste negatieve impact uitgeoefend met -1,2 procentpunt.

Geharmoniseerde consumptieprijsindex – februari 2022. statbel.fgov.be, 15 maart 2022. Geraadpleegd op 24 maart 2022 via statbel.fgov.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo