Vijf kandidaten voor veiling 5G-netwerk

Er hebben zich vijf kandidaten gemeld voor de veiling van frequenties om in België een mobiel netwerk te runnen met snellere 5G-verbindingen. Dat meldt telecomregulator BIPT.

Naast de gevestigde waarden Telenet, Proximus en Orange had ook het Belgische Citymesh, onderdeel van de Limburgse IT-groep Cegeka, publiekelijk interesse laten blijken. Citymesh richt zich in de eerste plaats op de bedrijvenmarkt met private netwerken, maar sloot een uitbreiding naar de consumentenmarkt niet uit. De vijfde kandidaat is het Luikse IT-bedrijf NRB, onthulde Le Soir. Verzekeraar Ethias is daarvan de meerderheidsaandeelhouder.

Er zijn gebruiksrechten voor verschillende radiofrequentiebanden te koop. Er zijn vijf kandidaten voor de frequenties die voor 2G-, 3G-, en 4G-toepassingen worden gebruikt. Dat geldt ook voor de nieuwe banden die geschikt zijn voor 5G-technologie. Voor de band op 1.400 MHz zijn er maar drie kandidaten. Die band wordt beschouwd als ‘reserveband’ voor extra downloadcapaciteit.

De kans dat er extra concurrentie komt op de Belgische telecommarkt, is met vijf kandidaten groter geworden. Maar het is nog geen zekerheid. Kandidaten kunnen tijdens het veilingproces immers nog afhaken.

De veiling is gepland in juni. De federale regering en de gewestregeringen hebben nog geen akkoord bereikt over de verdeling van de opbrengst.

MOOIJMAN, R. Vijf kandidaten voor veiling 5G-netwerk. De Standaard, 23 maart 2022, 25.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo