We verdienen meer, maar niet genoeg

Belgisch brutoloon stijgt, tevredenheid over salaris daalt
De Belg verdiende in 2022 gemiddeld 3.881 euro bruto per maand. Een stijging van 133 euro, want een jaar geleden lag dit nog op 3.748 euro. En toch zijn we minder tevreden over ons loonpakket. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat.Het gemiddelde brutoloon bedraagt in ons land 3.881 euro per maand. Als we naar de verschillende provincies kijken, merken we op dat West-Vlaanderen het laagste gemiddelde heeft, met 3.576 euro bruto. In Vlaams-Brabant maak je dan weer meer kans op een hoger loon, met gemiddeld 3.948 euro. Dat leert het jaarlijkse Salariskompas van Jobat, waaraan bijna 96.000 werknemers hun medewerking verleenden.

Internet en laptop

Uit het onderzoek bleek ook dat er sinds 2020 een blijvende stijging is van het aantal extralegale voordelen, tot een gemiddelde van 6,55 voordelen per werknemer. Maaltijdcheques, eindejaarspremie, hospitalisatieverzekering en een dertiende maand zijn daarbij de meest toegekende. Ter vergelijking: in 2018 kreeg de werkende Belg gemiddeld 5,87 extralegale voordelen. In 2020 waren dat er 6,28 en in 2021 kwamen we uit op 6,38.

Vooral de tussenkomst van de werkgever voor een internetabonnement werd populairder, net als het ter beschikking stellen van een laptop. Deze extralegale voordelen blijken na corona een nieuwe standaard te zijn geworden.

Een diploma op zak hebben blijkt nog steeds een grote verschilmaker te zijn om een hoger loon te krijgen. Verdient een academische master gemiddeld 4.624 euro bruto, dan is dat bij een professionele bachelor 3.661 euro bruto en bij iemand zonder diploma hoger onderwijs 3.215 euro bruto.

Mannen verdienen nog steeds meer dan vrouwen, maar de loonkloof daalt zeer licht: de lonen van vrouwen stegen de afgelopen vijf jaar iets forser dan die bij mannen. Een vrouw verdient intussen gemiddeld 3.477 euro (+16,90 %), een man 4.096 euro (+16,40 %).

De sectoren die het best betalen zijn ook dit jaar chemie & farma, energie en milieu en bank & verzekeringen. In horeca, media, marketing en communicatie en in de sectoren toerisme, sport en recreatie verdien je dan weer het minst. Hieronder een overzicht:

Automatische indexering

32 procent geeft een score van 8, 9 of 10 met betrekking tot de tevredenheid over hun loonpakket. Dat is iets lager dan vorig jaar en 4 procent lager dan in 2020. De daling in tevredenheid is significant en opmerkelijk gezien de duidelijke stijging van het loonpakket.

Binnen de sectoren en functiecategorieën zijn er enkele evoluties te zien. Zo kennen vrije beroepen de grootste daling in tevredenheid over hun loonpakket (-5%). De afwezigheid van een loonsverhoging, in combinatie met stijgende consumptie- en energieprijzen, kan hiermee te maken hebben.

Sectoren met een automatische indexering kennen vaker een stijging in tevredenheid (zoals de gezondheids- en non-profitsector). De tevredenheid over het loonpakket in de land- en tuinbouwsector daalt aanzienlijk (-8%). De druk op de kosten binnen deze sector in 2022 speelt hier een rol.

De volledige resultaten van het Salariskompas 2022 kan je vanaf vandaag bekijken via Jobat.be

We verdienen meer, maar niet genoeg. Het Laatste Nieuws, 16 mei 2023, 24.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo