Vrouwen moeten nog steeds 79 dagen langer werken om aan gemiddeld brutojaarloon van mannen te komen

Vandaag is het Equal Pay Day, de dag waarop vrouwen gemiddeld gezien evenveel verdiend hebben als mannen het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de meest recente loonkloofcijfers van het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Uit die data komt naar voor dat de loonkloof bij gemiddelde brutojaarlonen 22 procent is. Vrouwen moeten gemiddeld gezien dus 79 dagen langer werken dan mannen om aan hetzelfde brutojaarloon te komen.

Het goede nieuws is dat Equal Pay Day dit jaar enkele dagen vroeger valt dan in 2022. De loonkloof ging het voorbije jaar namelijk met 1,10 procentpunt achteruit. Al kan die inkrimping ook te maken hebben met de coronacrisis en het gegeven dat de meest recente data uit 2020 komen.

Nog 44 jaar wachten

Voor vrouwenbeweging ZIJkant gaat het niet snel genoeg. “Als we amper 3 procentpunten opschuiven op 6 jaar, dan moeten we nog zeker 44 jaar wachten op gelijk loon tussen vrouwen en mannen”, klinkt het.

De beweging liet daarom ook onderzoek uitvoeren door de onderzoeksgroep TOR van de vakgroep Sociologie van de VUB. Uit de bevragingen die de universiteit voerde, blijkt dat in veel gezinnen nog steeds traditionele rolpatronen gelden. Dat wil zeggen dat voornamelijk de man buitenshuis werkt en vrouwen vaker huishoudelijke taken en zorg voor de kinderen op zich nemen.

Vaderschapsverlof

Voor mannen lijkt het opnemen van vaderschapsverlof wel steeds vanzelfsprekender te worden, al is dat ook niet onbeperkt. Voor veel ondervraagde mannen bleek een verlofperiode van twintig dagen toch wel een grens te zijn. Vooral de morele druk van afwezigheid en verwachtingen van leidinggevenden duwen mannen weer naar de werkvloer. Zij gaven aan dat vaderschapsverlof voor veel bedrijven nog vaak als “vrije tijd” wordt beschouwd en dat ze onvoldoende ondersteuning krijgen van hun werkgever.

Opvallend is ook dat mannen in het onderzoek aangaven dat de komst van een kind hun carrière of loon negatief zou kunnen beïnvloeden. Verschillende deelnemers dachten daarnaast dat dat voor vrouwen niet zou gelden.

ZIJkant pleit ervoor om het vaderschapsverlof van twintig dagen, een verhoging die pas begin dit jaar werd goedgekeurd, helemaal gelijk te schakelen naar de vijftien weken die een moeder krijgt. “Twintig dagen zijn duidelijk te kort om tot een mentaliteitswijziging te komen”, laat de vrouwenbeweging weten.

Meer tijd samen

Tot slot wil ZIJkant ook kortere werkweken van dertig uur. Zo zouden zowel mannen als vrouwen de kans krijgen carrière te maken én voor de kinderen te zorgen en tijd te hebben voor elkaar. Het onderzoek leert bijvoorbeeld dat veel mannen eigenlijk ook naar meer tijd met hun gezin verlangen.

CAUWENBERGHS, J. Vrouwen moeten nog steeds 79 dagen langer werken om aan gemiddeld brutojaarloon van mannen te komen. vrt.be, 20 maart 2023. Geraadpleegd op 20 maart 2023 via vrt.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo