Oeso optimistischer over economische groei

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) heeft haar vooruitzichten voor de wereldwijde economische groei opgeschroefd en verwacht nu een groei van 2,60 % voor dit jaar, en van 2,9 procent voor 2024.

Bij een eerdere prognose ging de Oeso nog uit van respectievelijk 2,20 en 2,70 % mondiale groei. De vooruitzichten zijn verbeterd, zo zegt de organisatie van industrielanden in een rapport: dankzij de dalende energieprijzen en de bijhorende vertraging van de ­inflatie, en omwille van de heropening van de Chinese markt, nadat het land lange tijd erg strikte coronamaatregelen had gehanteerd.

Fragiel

Tegelijkertijd wijst de internationale organisatie erop dat de prognose fragiel is en dat er heel wat neerwaartse risico’s zijn.

Het gaat dan om zaken als de oorlog in Oekraïne, de handelsconflicten en de huidige onrust op de financiële markten na het omvervallen van de Amerikaanse bank Silicon Valley Bank (SVB).

De Oeso verwacht dit jaar de sterkste economische groei in China (met 5,30 %) en India (5 procent). Voor de VS wordt een groei van 1,50 % vooropgesteld, en voor de eurozone slechts 0,80 %.

Vorig jaar werd er wereldwijd een economische groei opgetekend van ­3,20 %.

Oeso optimistischer over economische groei. De Standaard, 18 maart 2023, 35.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo