C&A sluit winkels in binnenstad

De kledingketen C&A sluit meerdere van haar Belgische stadswinkels. Hoeveel wil ze niet kwijt. ‘We willen geen onrust veroorzaken.’

De Nederlandse kledingketen C&A krimpt in België. Dit jaar schrapt ze volgens de vakbond ACV al zo’n80 jobs. Op het Europese hoofdkantoor in Zaventem, waar begin dit jaar 400 mensen werkten, zijn 32 mensen ontslagen, 10 vertrokken vrijwillig. Nog eens 40 mensen verliezen hun job omdat de keten acht winkels sloot of gaat sluiten.

C&A is bezig aan een ‘moderniseringsstrategie’. Hoeveel winkels dichtgaan en hoeveel jobs daarbij verloren gaan, wil C&A niet zeggen. ‘We willen geen onrust veroorzaken’, zegt woordvoerster Eva Van Elst.‘Ook tegen ons zeggen ze niet om hoeveel winkels het gaat’, zegt vakbondsman Jörgen Meulders (ACV). ‘De uitleg is dat ze de winkelportefeuille aanpassen aan de noden van de klant.’ De bonden zijn tevreden over hoe C&A de sluitingen afhandelt. Indien mogelijk kan personeel aan de slag in winkels in de buurt.
Het winkelpark van C&A krimpt al jaren. In de voorbije vijf jaar verdween een twintigtal winkels. ‘We duiken stilaan onder de symbolische honderd filialen’, zegt Meulders.

C&A sluit vooral winkels in de centra van kleine en middelgrote steden. De voorbije maanden gingen de winkels in Lier, Hasselt en Tongeren dicht. Die in Mol volgt.‘Winkels in stadscentra hebben een hoge huurprijs. In het geval van C&A zijn ze vaak ook te groot’, zegt Jan De Nys, die met zijn Retail Estates een van de huisbazen van de keten is. C&A gaf zelf aan dat het af wil van grote panden. ‘Megastores met vier roltrappen zien de klanten niet meer zitten’, zei groeps-CEO Giny Boer begin dit jaar in De Tijd. Ze sloot al tientallen winkels in heel Europa.

Boer probeert sinds haar aantreden in 2020 orde op zaken te krijgen bij C&A, dat 25.000 werknemers heeft in 1.300 winkels in 17 Europese landen. De keten heeft er magere jaren op zitten. Financial Times had het over een ‘verloren decennium’. C&A miste de boot van de e-commerce. Twee jaar geleden verliep10 % van de verkoop online. Nu zou dat volgens Boer 20 % zijn. Uiterlijk in 2026 wil ze op 50 % zitten. Daarom verkoopt C&A zijn kleding sinds kort ook via de webwinkels Zalando en Amazon.

De kledingketen leed ook onder de concurrentie met goedkope ketens als Primark en H&M. ‘Sinds kort probeert C&A uit het vaarwater van de goedkope ketens te komen’, zegt De Nys. ‘Het mikt meer op het middensegment.’ Boer zei eerder dat ze C&A meer smoel wil geven door meer in te zetten op basiskleding.

Of de strategie vruchten afwerpt, is onduidelijk, want C&A rapporteert zijn resultaten niet. Het bedrijf is in handen van de discrete familie Brenninkmeijer, die zo’n 70 telgen kent.
C&A werd in 1841 opgericht in het Nederlandse Sneek door de Duitse broers Clemens en August Brenninkmeijer. Hun achterkleinzoon Godfried Brenninkmeijer zette de keten in de jaren 70 en 80 op de kaart in Europa en erbuiten. Maar door de tegenvallende prestaties moest C&A zijn winkels in onder meer Mexico en Brazilië verkopen en zich terugplooien op Europa. Vier jaar geleden zette de familie een deel van de aandelen te koop. Dat leverde niets op. Het bedrijf zou 5 tot 7 miljard euro omzet boeken.

C&A is niet de enige gevestigde waarde die in de voorbije jaren winkels moest dichtdoen. H&M sloot eveneens winkels, ook in steden als Antwerpen en Brussel. Bij Zara gingen dit jaar in Mechelen en Turnhout de deuren dicht. Ook Belgische bedrijven moesten winkels afstoten. Terwijl bij JBC in 2020 16 winkels dichtgingen, sloot de schoenenwinkelketen Bristol er in de voorbije vijf jaar 55.

CARDINAELS, J. C&A sluit winkels in binnenstad. De Tijd, 5 november 2022, 5.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo