Deliveroo vertrekt definitief uit Nederland

Maaltijdbezorger Deliveroo heeft woensdag ­bevestigd dat hij zijn activiteiten in Nederland eind november stopzet. Het Britse bedrijf had dat eerder al laten uitschijnen.

De koeriers van Deliveroo werken als zelfstandigen, maar verschillende Nederlandse rechters oordeelden dat ze eigenlijk werknemers zijn. In december zal de Hoge Raad – de Nederlandse cassatierechtbank – die uitspraak naar verwachting bevestigen.

Zelf geeft Deliveroo zijn kleine marktaandeel in Nederland als de reden voor zijn vertrek. Deliveroo is in elf landen actief, waaronder België. Nederland is goed voor slechts 1 % van de omzet van het bedrijf. ‘Een topmarktpositie in Nederland bereiken en behouden zou een onevenredige investering vereisen, met een onzeker rendement op lange termijn’, klonk het eerder. Deliveroo heeft in Nederland veel concurrentie van Just Eat Takeaway en Uber Eats.

Deliveroo beloofde om niet ­alleen zijn werknemers te compenseren voor het vertrek, maar ook de koeriers. Er zijn daarover afspraken gemaakt met de vakbond FNV, die hun rechten verdedigt. Hoeveel ze zullen krijgen, hangt af van wat ze tussen augustus 2021 tot augustus van dit jaar verdienden en hoeveel ze voor Deliveroo hebben gewerkt. Deliveroo was sinds 2015 in ­Nederland actief, eerst in Amsterdam, de jongste jaren in zo’n twintig Nederlandse steden.

Deliveroo vertrekt definitief uit Nederland. De Standaard, 20 oktober 2022, 21.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo