Nieuwe horde voor overname Aoste en Marcassou door Ter Beke

In navolging van de Belgische concurrentiewaakhond onderzoekt nu ook de Nederlandse mededingingsautoriteit de overname van de Marcassou- en Aoste-maker Imperial Meat door Ter Beke grondiger.

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) opende begin juli een bijkomend onderzoek naar de overname van de charcuteriemaker Imperial Meat Products door zijn concurrent Ter Beke. Terwijl Ter Beke vooral charcuterie maakt voor de huismerken van supermarkten, is Imperial bekend van merken als Aoste en Marcassou.

Nu vindt ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in Nederland dat naar de overname nader onderzoek nodig is. Imperial Meat is in Nederland actief via het merk Stegeman.

‘Ter Beke en Stegeman produceren, versnijden en verpakken vleeswaren. Ze doen dat voornamelijk voor supermarkten, maar ook voor groothandels die aan slagerijen leveren. Op die markten ontstaan door de overname mogelijk concurrentieproblemen’, zegt de ACM. ‘Afnemers hebben aangegeven weinig andere mogelijkheden te hebben dan Stegeman en Ter Beke. De sterke positie na de overname kan mogelijk leiden tot een hogere prijs, minder kwaliteit en minder innovatie.’

Ter Beke kondigde de overname van Imperial Meat Products, tot dan een divisie van het Mexicaanse Sigma, in oktober vorig jaar aan. Ter Beke is het nummer één van de Belgische charcuteriemarkt, terwijl Imperial Meat het nummer twee is. Ter Beke, dat ook in andere Europese landen actief is, boekte vorig jaar net geen 700 miljoen euro groepsomzet. Imperial boekt in België en Nederland jaarlijks zo’n 230 miljoen euro omzet.

De onderzoeken in België en Nederland zijn slecht nieuws voor Ter Beke. CEO Piet Sanders wou bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers in augustus de belegger de strategische plannen presenteren die hij heeft voor Ter Beke en Imperial. Nu volgt enkele weken of maanden uitstel.

SEPHIHA, M. Nieuwe horde voor overname Aoste en Marcassou door Ter Beke. De Tijd, 26 juli 2022, 12.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo