“Vijf vacatures per afgestudeerde”: studenten aan deze hogeschool hebben jobs voor het oprapen

Tussen 700 en 800 afgestudeerden van de Kortrijkse hogeschool Vives hebben de jobs voor het rapen. Per student zijn er vijf vacatures. De Spaanse studente María was in Kortrijk op Erasmus en verhuist straks naar ons land.

Het tekort aan technisch en technologisch geschoolde werkkrachten in West-Vlaamse bedrijven is gigantisch groot. De hogeschool Vives ging de vacatures voor studenten na en zag nog maar eens een stijgende vraag naar technologische profielen. De vraag is zelfs zo groot dat bedrijven jobs aanbieden aan Erasmusstudenten. Die laten hun thuisland achter om hier te komen werken.

“Vives kan de vraag van de technologische arbeidsmarkt amper bijhouden”, zegt directeur studiegebied Technology aan Vives Veerle De Mey. “De vraag naar medewerkers met een sterke technologische achtergrond is altijd groot geweest in West-Vlaanderen. De provincie staat bekend om haar technologische bedrijven en maakbedrijven, maar die zitten steeds vaker met de handen in het haar. Dit jaar kregen we voor elke technoloog die afstudeerde bij ons gemiddeld vijf vacatures binnen. En dat terwijl zowat alle studenten al een contract tekenden op hun stageplaats. De vraag naar hooggeschoolde technologische medewerkers ligt door de digitale revolutie jaar na jaar hoger dan het aantal afgestudeerden.”

Erasmusstudenten blijven hier

Dat het tekort nijpend is, toont het verhaal van de Spaanse studente María Lujàn. De Madrileense studeerde elektronica-ICT en kwam via Erasmus naar Vives op uitwisseling voor het laatste semester van haar opleiding. Voor haar bachelorproef testte ze samen met proefpartner Ilias Vynckier onderwaterdrones met een internationaal ingenieursteam. Beide studenten maakten indruk en kregen contracten van verschillende West-Vlaamse bedrijven. María, die een carrière in de ruimtevaart najaagt, tekende bij Scioteq in Kortrijk en verhuist in het najaar van Spanje naar België.

“Het toont nog maar eens welke meerwaarde onze studenten vormen voor de maakindustrie”, zegt stagebegeleider Tom Termote. “Naast de theoretische STEM-opleidingen aan de universiteit is er nood aan hooggeschoolde medewerkers uit praktische STEM-opleidingen. Technologische bachelor- en graduaatsstudenten zijn de brug tussen ingenieurs en technische medewerkers. En niet onbelangrijk. Ze behoren tot de groep met de hoogste starterslonen.”

STEM staat voor Science, Technology, Engineering & Mathematics. Vives biedt technology-opleidingen aan in Brugge, Kortrijk en Oostende. “STEM is in het technisch en beroepsonderwijs wat afgebouwd maar daar komt de overheid nu op terug”, zegt De Mey. “Ook meisjes overtuigen voor onze technische richtingen vergt een andere aanpak. We hebben dus werk voor de boeg.”

VANHEE, K. “Vijf vacatures per afgestudeerde”: studenten aan deze hogeschool hebben jobs voor het oprapen. www.nieuwsblad.be, 27 juli 2022. Geraadpleegd op 27 juli via www.nieuwsblad.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo