Grote overname Ter Beke loopt weer vertraging op

Nu de Belgische Mededingingsautoriteit een bijkomend onderzoek opent, loopt de overname van de Aoste- en Marcassou- maker Imperial Meat door Ter Beke opnieuw weken of maanden vertraging op.

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) begint een bijkomend onderzoek naar de overname van de charcuteriemaker Imperial Meat Products door zijn concurrent Ter Beke. Terwijl Ter Beke vooral charcuterie maakt voor de huismerken van supermarkten, is Imperial bekend van merken als Aoste en Marcassou.

Het bijkomende onderzoek is slecht nieuws voor Ter Beke. Het bedrijf hoopte dat de BMA ongeveer nu haar akkoord zou geven voor de overname. CEO Piet Sanders wou bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers in augustus de belegger de strategische plannen presenteren die hij heeft voor Ter Beke en Imperial. Maar nu volgt enkele weken of maanden uitstel.

Het bedrijf is karig met details. ‘Het is niet ongebruikelijk dat de BMA in een tweede fase extra onderzoek uitvoert’, zegt Ter Beke-woordvoerder Ann De Jaeger. ‘We kregen bijkomende vragen over het bedrijf en over de markt.’
Ter Beke is het nummer een van de Belgische charcuteriemarkt, terwijl Imperial Meat het nummer twee is. Ter Beke, dat ook in andere Europese landen actief is, boekte vorig jaar net geen 700 miljoen euro groepsomzet. Imperial boekt in België en Nederland jaarlijks zo’n 230 miljoen euro omzet.

Door de vertraging kan Ter Beke pas later profiteren van de synergiewinsten die de overname oplevert. Die besparingen zijn nochtans welkom. Net als veel andere bedrijven kampt Ter Beke met de gevolgen van de hoge inflatie. Het bedrijf slaagt er niet in zijn stijgende kosten volledig door te rekenen aan de supermarkten, waardoor de winst onder druk staat. Bovendien heeft Ter Beke het al jaren lastig, onder meer door de gevolgen van de coronacrisis.

Dinsdag verloor het aandeel op de Brusselse beurs ruim 3,50 % van zijn waarde. Dat gebeurde nadat het nieuws van de BMA was bekend geraakt en na een rapport van het beurshuis KBC Securities, dat zijn koersdoel voor Ter Beke laat dalen van 140 naar 120 euro. ‘Het nieuws van de BMA speelt mee, maar slechts marginaal’, zegt analist Guy Sips. ‘Ik verlaag het koersdoel vooral vanwege de inflatie.’

‘We kijken uit naar de synergie, maar het bijkomende onderzoek heeft operationeel geen gevolgen’, zegt De Jaeger. ‘We gaan de zaken niet plots anders aanpakken. We blijven voortwerken. Het is business as usual.’

CARDINAELS, J. Grote overname Ter Beke loopt weer vertraging op. De Tijd, 6 juli 2022, 13.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo