Belgische gamer zweert fysieke videospellen niet af

De Belgische gamer kiest opvallend vaak voor een fysiek videogame uit een (web)winkel. De economische waarde van de gamingsector in België bedroeg vorig jaar 600 miljoen euro , zegt de sectorfederatie, die voor het eerst cijfers publiceert.

De essentie

  • De economische waarde van de gamesector in België bedroeg 600 miljoen euro in 2021, een stijging met 4 % na de forse groei in het eerste coronajaar 2020.
  • Het aandeel van de volledig fysieke games die in fysieke winkels en webshops verkocht worden, is in België opvallend hoog.
  • Bij de toestellen valt de sterke prestatie op van de PlayStation 5, ondanks de leveringsproblemen. Ook duikt de VR-headset Quest 2 op in de top 5.

 

Economische waarde sector

Ook na het eerste coronajaar 2020 blijven games in de lift zitten. De economische waarde van videogames bedroeg vorig jaar in ons land 600 miljoen euro, goed voor een groei van 4 % ten opzichte van 2020. Toen steeg de omzet met 11 tot 13 %, zegt David Verbruggen, de CEO van de sectorfederatie BelgianGames.

BelgianGames, dat game-uitgevers, -platforms en -ontwikkelaars groepeert, maakt de cijfers voor het eerst bekend. ‘In het cijfer zit de verkoop in België van spelconsoles, accessoires, abonnementen, prepaidkaarten, fysieke en digitale videogames, net als de in- gameaankopen op alle toestellen’, zegt Verbruggen. ‘Ook de omzet van onze lokale gameontwikkelaars, die ook in het buitenland verkopen, zit in de berekening.’

Beleving

Opvallend is dat het aandeel van fysieke games (verkocht via fysieke of onlinewinkels) tegenover volledig digitale games (die de speler downloadt) opnieuw wat stijgt, vermoedelijk omdat fysieke winkels in het tweede coronajaar 2021 vaker open waren dan in 2020. Het aandeel volledige fysieke games bedraagt 58 % tegenover 42 % voor digitale spellen.

‘Het aandeel van de fysieke games ligt in België opvallend hoger dan in andere Europese landen’, zegt Verbruggen. ‘Maar het aandeel van de digitale games zal ook in België toenemen. Retailers moeten nadenken over hun toegevoegde waarde. Waarschijnlijk zullen ze meer moeten inzetten op belevingsaspecten.’ Net als in 2020 was vorig jaar een grote stijging merkbaar in het digitaal downloaden van videogames die al langer op de markt beschikbaar zijn.

Bij de toestellen voert de Nintendo Switch in België de ranglijst aan. Absolute cijfers van het aantal verkochte toestellen worden evenwel niet bekendgemaakt. Opvallend is dat de PlayStation 5 van Sony, ondanks de leveringsproblemen, op de tweede plaats staat. ‘In onze contreien is PlayStation heel populair’, aldus Verbruggen.

Japan haalt de drie topplaatsen binnen bij de videogametoestellen, want op de derde plaats komt Nintendo Switch Lite. De Xbox Series van Microsoft komt op vier. Verbruggen ziet consoles niet meteen verdwijnen. ‘Die toestellen hebben een waarde op zich, ze zijn een soort statussymbool.’

Opvallend is de vijfde plaats, die is voor de headset Quest 2 voor virtual reality (VR). Dat toestel van Meta, het bedrijf boven Facebook, doet het internationaal goed en blijkbaar is er ook in België bij de consumenten een groeiende interesse in VR-games en -toepassingen, aldus BelgianGames. Al is het succes moeilijk in te schatten zonder absolute cijfers over de verkoop.

Ook al is het streamen van games een deel van de toekomst, toch heeft Verbruggen er enkele vragen bij. ‘Consumenten spenderen uren aan een game. Wat voor zin heeft het toegang te hebben tot honderden games en er dan maar drie of vier van te spelen?’, vraagt hij zich af. Hij zegt ook dat de vrees bestaat dat streamingabonnementen mogelijk tot gevolg hebben dat consumenten minder willen betalen voor afzonderlijke games.

‘Pokémon Go’

‘Grand Theft Auto V’ van het Amerikaanse Take-Two Interactive verscheen in 2013 en staat nog altijd in de top 5 van de best verkochte pc- en consolevideogames. Wereldwijd werden er al meer dan 155 miljoen exemplaren van verkocht. In België staat de game op de tweede positie na ‘FIFA 22’ van het Amerikaanse Electronic Arts. In die serie staat ‘FIFA 21’ op drie, gevolgd door ‘Call of Duty: Vanguard’, dat ook al door een Amerikaanse videogamegigant op de markt wordt gebracht, Activision. Het nummer vijf op de lijst, ‘Mario Kart 8 Deluxe’, is in handen van het Japanse Nintendo.

Mobiel gamen is bijzonder populair. Er waren in België in 2021 liefst 147 miljoen downloads van mobiele games in de App Store van Apple en de Google Play Store samen. ‘Pokémon Go’ van het Amerikaanse Niantic voert de lijst aan. Het Amerikaanse gameplatform Roblox, fel besproken als een vroeg voorbeeld van een ‘metaversum’, een geheel van virtuele omgevingen, komt op nummer vier. Het nummer twee, ‘Brawl Stars’, is een game van het Finse Super-cell. Europees dus, maar wel in handen van het Chinese conglomeraat Tencent. ‘Candy Crush Saga’, de nummer drie, is een Maltees bedrijf, dat deel uitmaakt van het Amerikaanse Activision Blizzard. ‘

Videogames zijn nu wereldwijd al de grootste entertainmentsector’, zegt Verbruggen. ‘Het belang ervan zal de komende jaren alleen maar toenemen.’

LEGRAND, R. Belgische gamer zweert fysieke videospellen niet af. De Tijd, 15 maart 2022, 17.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo