Dan toch vliegtaks op alle vluchten

Het kernkabinet heeft een akkoord bereikt over de vliegtaks. Ook wie een vlucht buiten Europa neemt, zal die moeten betalen.

De premier en de vicepremiers staan erg dicht bij een definitieve beslissing over de minitaxshift. Tijdens de begrotingsopmaak werd afgesproken om de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid – een archaïsche belasting – dit jaar al met 200 miljoen euro te verlagen. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft de ambitie om die taks helemaal af te schaffen, maar dat kost 1,2 miljard euro. Daarom wordt in schijven gewerkt.

Voor de financiering van die belastingverlaging wordt gekeken naar hogere accijnzen op tabak, de hervorming van de regeling waarbij de werkgever een stuk bedrijfsvoorheffing niet moet doorstorten én de vliegtaks. Over de eerste twee financieringsbronnen was eerder al een consensus bereikt, en nu heeft het kernkabinet ook een akkoord bereikt over de vliegtaks. Wie een vlucht neemt van minder dan 500 kilometer zal 10 euro vliegtaks moeten betalen. Het idee is dat voor die afstand de trein een perfect alternatief kan vormen. Voor langere vluchten binnen Europa bedraagt de taks 2 euro. En voor alle andere vluchten zal 4 euro aangerekend worden. De MR heeft dus haar bezwaren definitief laten varen tegen een taks die alle vluchten treft. De taks moet 30 miljoen euro in het laatje brengen.

Discussie

Er is wel nog wat discussie over de vraag wie de belastingver­laging krijgt. Het kernkabinet had enkele parameters vastgelegd en de technici rekenden op basis daarvan enkele scenario’s door. In een ervan wordt de belastingverlaging voorbehouden voor wie een gezins­inkomen heeft van 75.000 tot 82.000 euro. In een ander scenario dooft de verlaging snel uit bij de hogere inkomens. Tijdens de begrotingsopmaak was immers afgesproken dat door die belastingverlaging ‘de lage en middenlonen aan koopkracht moeten winnen’. Daarna ging al dat cijferwerk naar een vergadering van de kabinetschefs. Als die een akkoord kunnen bereiken, dat het fiat krijgt van hun respectievelijke ministers, is de kous af. Vrijdagavond, bij het af­sluiten van de krant, was dat nog niet gelukt.

VANSCHOUBROEK, C. Dan toch vliegtaks op alle vluchten. De Standaard, 29 januari 2022, 6.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo