Gorillas zoekt honderden miljoenen voor Belgische expansie

De flitsbezorger Gorillas, die belooft in 10 minuten kruidenierswaren aan huis te leveren, zoekt forse bedragen om versneld in België te groeien.

Gorillas, de Duitse flitsbezorger die pas in juni in België neerstreek, contacteerde al talrijke partijen met de vraag om zwaar te investeren in de Belgische expansie. Gorillas is in delen van Brussel en Antwerpen actief en is nog volop zijn netwerk aan het uitbouwen. Wie via de app van Gorillas kruidenierswaren bestelt, krijgt die 10 minuten later thuis geleverd, belooft de flitskoerier. In het aanbod zitten ook gekoelde artikelen en diepvriesproducten, naast vers­waren.

Om de belofte van zo’n ultrasnelle thuislevering via koeriers hard te kunnen maken, heeft Gorillas een dicht logistiek net nodig. Het bedrijf wil in de steden leegstaande huizen huren waar het ook koel- en vriesinstallaties kan neerpoten en wil de panden gebruiken als logistiek minicentrum. De producten worden geleverd door eigen koeriers.

In de opstartfase verbrandt het bedrijf handenvol geld. Het moet immers een niet onbelangrijk basisassortiment aanhouden, zo’n 1.500 artikelen waaronder bederfbare producten, terwijl de vraag nog beperkt is. De expansie van Gorillas in Nederland leert dat er veel producten onverkocht weggegooid moeten worden. De gemiddelde ticketprijs per bestelling is ook laag. Voorlopig maalt Gorillas daar niet om. Het komt er voor het bedrijf op aan om de markt snel te bezetten én de belofte van snelle levering aan huis waar te maken.

Gorillas spiegelt zich aan het Turkse Getir, dat zes jaar geleden als eerste startte met het supersnel bezorgen van boodschappen. De markt waarin Getir en Gorillas opereren is veel complexer dan die van de koeriers zoals Uber Eats. Die pikken een klaargemaakte pizza op en bezorgen die aan huis. Gorillas controleert de hele (logistieke) ketting en moet een eigen assortiment aanhouden. Volgens de website RetailDetail koopt Gorillas zijn producten bij Colruyt. De vraag is of Colruyt op die manier niet een concurrent helpt lanceren. Omgekeerd pikt het een graantje mee van de verkopen van Gorillas.

Nachtwinkel of meer?

De markt van flitsbezorgers lijkt de volgende veldslag die in de retailsector uitgevochten wordt nadat eerst non-foodplatformen zoals Bol.com en Amazon de huiskamer hadden veroverd. De onbeantwoorde vraag is of de flitsbezorgers meer gaan worden dan een soort nachtwinkel die consumenten depanneert. Er duiken alvast steeds meer flitskoeriers op. Maaltijdkoeriers zoals Uber Eats en Deliveroo leveren nu ook kruidenierswaren. In het Brusselse Elsene is dan weer het Belgische DingDong eerder dit jaar actief geworden.

In verschillende landen is in de grote steden een harde concurrentiestrijd bezig tussen flitskoeriers. Gespekt met honderden miljoenen aan durfkapitaal, proberen ze het terrein zo snel mogelijk te bezetten om niet te veel kansen aan de concurrentie te laten. Vandaar dat Gorillas ook in België snel wil gaan. De internationale marktleider, het Turkse Getir, is nog niet in België actief maar wel in Groot-Brittannië, Nederland, Frankrijk en Duitsland. In de komende maanden komen daar Spanje, Italië, Portugal en de VS bij, laat het bedrijf weten. België lijkt dus minstens tot 2022 te moeten wachten.

Getir heeft in mei wel al een Belgische vennootschap opgericht. Getir Belgium kreeg 250.000 euro kapitaal mee, een eerder symbolisch bedrag waarmee nog geen operationele uitrol gefinancierd kan worden. Getir haalde afgelopen jaar één miljard dollar op bij investeerders. Die waarderen het verlieslatende bedrijf op 7,5 miljard dollar.

ACV Puls ongerust

Winst maken, is voorlopig het allerlaatste waar de flitskoeriers aan denken. Voor hen gaat het erom zo snel mogelijk te groeien. Maar kan er wel ooit geld verdiend worden? Het gaat om kleine bestellingen en omdat die binnen de 10 minuten geleverd worden, kan men niet verschillende bestellingen bundelen.

Hoe verdien je in een context van vrij hoge Belgische loonkosten geld op zo’n klein kassaticket? De vakbonden vragen zich ongerust af in welke mate flitskoeriers marktaandeel zullen afsnoepen van de gevestigde kruideniers, waar via sociaal overleg goede (loon)afspraken werden gemaakt. ‘Gorillas zegt dat men niet met zelfstandige koeriers werkt maar met mensen in dienstverband. We zijn vragende partij om de directie snel te ontmoeten. De informatie die ons via Duitsland ter ore komt, maakt ons toch wat ongerust en bijzonder waakzaam’, zegt Kristel Van Damme, retailverantwoordelijke bij ACV Puls. Luc Van Emmerik, de topman van Gorillas in de Benelux, reageerde gisteren niet op vragen om toelichting.

DENDOOVEN, P. Gorillas zoekt honderden miljoenen voor Belgische expansie. De Standaard, 10 september 2021, 24.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo