Google waagt nieuwe smartphonegok

  • Google koopt helft van smartphonetak HTC
  • Lijstje van verbleekte mobiele iconen wordt langer
  • Zoekgigant wil doorbreken als smartphonemaker

Google onderneemt een tweede poging om door te breken als maker van smartphones. Het koopt zowat de helft van de smartphonetak van de Taiwanese elektronicagroep HTC voor een bedrag van 1,1 miljard dollar (922 miljoen euro). De deal omvat de overname van de 2.000 HTC-personeelsleden die al nauw betrokken waren bij de ontwikkeling en productie van Pixel, de eigen smartphone van Google.

De zoekgigant droomt er al lang van om de grote twee van de smartphonewereld – Samsung en Apple – naar de kroon te steken. Maar ook al domineert Google met zijn besturingssysteem Android al jaren het softwareluik van de smartphone, tot nu toe is het er niet in geslaagd een rol van betekenis te spelen wat betreft de smartphone zelf. Met een marktaandeel van 1 procent op de wereldmarkt blijft het daar een marginale speler.

De droom heeft het bedrijf wel al zeer veel geld gekost. In 2011 betaalde het 12,5 miljard dollar voor de overname van het Amerikaanse Motorola Mobility, een van de historische iconen van de mobiele telefonie. Maar die gok liep faliekant af. De Iphone van Apple overtroeven bleek te hoog gegrepen. De smartphone­productie van Motorola was een zwaar verlieslatende operatie.

Nog geen drie jaar na de overname deed Google Motorola alweer van de hand. Maar dan wel voor veel minder geld. Het Chinese elektronicaconcern Lenovo betaalde Google nog geen 3 miljard dollar.

Droomjob

Dat Google met de overname van de helft van HTC’s smartphoneafdeling een nieuwe poging waagt, heeft veel te maken met het aantreden van een nieuwe topman bij de hardwareafdeling van de zoekreus. Anderhalf jaar geleden trok Google de voormalige topman van Motorola Rick Osterloh aan. Die stak sindsdien niet weg waar hij naartoe wil. ‘Mijn droomjob is om zeer overtuigende hardwareproducten vol slimme technologie van Google te creëren.’

Met het binnenhalen van de HTC-werknemers zet de zoek­gigant in tegenstelling tot de ­Motorola-deal geen stap in het onbekende. Het Taiwanese bedrijf was in 2008 het eerste dat een smartphone met het Android-besturingssysteem op de markt bracht. Twee jaar later ontwikkelde het de Nexus One, de eerste smartphone ooit van Google. En Pixel, de huidige smartphone van de zoekgigant, is ook al made by HTC.

Uitdaging

De vraag is nu of Google erin zal slagen om uit te groeien tot een echte concurrent van ­Samsung en Apple. En dat is niet de enige uitdaging. Het moet ook rekening houden met de snelle opgang van de Chinese smartphonebedrijven. Tot slot is het uitkijken hoe de producenten van Android-gestuurde smartphones zullen reageren op het nieuwe mobiele offensief van Google.

Een kerkhof vol smartphones

De verkoop van de helft van zijn smartphone-afdeling aan Google zet de schijnwerpers op de snelle teloorgang van het Taiwanese HTC als smartphonemaker. In 2011 behoorde het nog tot de top vijf van ’s werelds grootste producenten. Vandaag is dit aandeel gedecimeerd. HTC bleek niet opgewassen tegen de marketingmachine van Samsung en ­Apple en evenmin tegen de opmars van de Chinezen met hun goedkope toestellen op snel groeiende Aziatische markten. HTC is nu een van de verbleekte iconen geworden.

Het volstaat naar de top drie te kijken die tien jaar geleden de toen ontluikende smartphonemarkt domineerde: Nokia, Blackberry en Motorola. Anno 2017 zijn hun marktaandelen verkruimeld. Nokia maakte te laat de overstap van de klassieke gsm naar de smartphone, Micosoft betaalde in 2013 nog 5,4 miljard dollar voor de mobiele tak van Nokia, om die van de grond te laten komen als smartphonemaker. Het bleek ijdele hoop. Vorig jaar bracht de verkoop van de merknaam en de productie- en verkoopactiviteiten nog 350 miljoen dollar op. Nokia probeert nu een doorstart te maken.

Blackberry leeft dan weer voort als merknaam van de smartphones van het Chinese TCL. Het marktaandeel bedraagt nu minder dan 0,10 %. En ­Motorola doet na de verkoop door Google in 2014 dienst als merknaam voor de smartphones van het Chinese elektronicaconcern Lenovo.

GSM

SERTYN,P. Google waagt nieuwe smartphonegok. De Standaard, 2017-09-22, 22.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2022 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo