Als hij maar geen barman wordt

lonen

Als u bij de topverdieners van België wil horen, moet u alsnog een stoomcursus management volgen. De grootverdieners van ons land zijn de ceo’s en de ICT-, marketing- en andere managers. In 2015 nam de gemiddelde ceo 9.285 euro bruto mee naar huis. Het gemiddelde loon ligt op 3.445 euro, zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie. De helft van de Belgen verdient minder dan 3.095 euro.

Vrouwen verdienen nog altijd minder dan mannen, ook al is die kloof de laatste jaren fors geslonken. Een voltijds werkende vrouw verdient nu nog 6 procent minder dan een man, waar dat vijftien jaar eerder nog 18 procent minder was. Maar als alle vrouwen worden meegerekend, dus ook de deeltijds werkende, dan bedraagt de loonkloof nog 20 procent. Vrouwen zijn oververtegenwoordigd in de lagere loonklassen, het mediaanloon voor een vrouw ligt 150 euro lager dan dat van een man. Vooral de echte grootverdieners (wie meer dan 6.000 euro verdient) zijn vaker mannen. Iets meer dan 6 procent van de mannen zit in die categorie.

De verschillen tussen de sectoren zijn groot. De topsector voor een hoog loon is de petrochemie, waar liefst 5.292 euro op de gemiddelde loonbrief staat. Andere goedbetalende sectoren zijn de consultancy, ICT, verzekeringen en farmacie. In restaurants en cafés daarentegen ligt het gemiddelde brutoloon op slechts 2.471 euro. De horeca is daarmee de slechtst betalende sector. Ook de handel, meubelmakerij, beveiligingsdiensten en textiel staan in de top tien van magere betalers.

Studierichtingen volgen niet

De boodschap is duidelijk: wie een hoog loon wil, mikt maar beter op een diploma management. Daarnaast scoren ook wiskundigen zeer goed, net als statistici, fysici en chemici. Ingenieurs volgen vlak daarna, vooral ingenieurs die in het vakgebied elektrotechnologie werken.

Toch zijn niet al die studierichtingen aan de universiteit razend populair. Wiskunde kan maar weinig begeesteren: voor komend academiejaar zijn er aan de KU Leuven 43 studenten ingeschreven, aan de Universiteit Gent 44. Voor fysica staan er aan beide universiteiten samen 165 studenten klaar, chemie trekt maar 71 geïnteresseerden.

Toch moet ook wie voor een minder lucratieve studierichting kiest, niet wanhopen. Wie een masterdiploma heeft, verdient sowieso 52,00 % meer dan het gemiddelde brutoloon. Een bachelor leidt tot slechts 5,00 % meer. Taalkundigen bijvoorbeeld, die wel in groten getale afstuderen, verdienen gemiddeld 4.139 euro, juristen 4.813 euro.

Wie alleen secundair onderwijs volgde, verdient bijna 20,00 % minder dan gemiddeld, het middelbaar onderwijs niet afmaken levert zelfs bijna 25,00 % loonhandicap op.

Het zijn dan ook vooral de jobs waarvoor weinig scholing vereist is, die laag betalen. Kelners en barmannen staan helemaal onder aan de loonladder met 2.176 euro bruto, samen met kappers, schoonmakers, kassiers en verkopers. De populariteit van televisiekoks ten spijt, is ook koken een erg slecht betaalde beroepsbezigheid, met 2.430 euro netto.

West-Vlaanderen en Dinant betalen slecht

Er is ook nog altijd een flinke bonus voor wie zich naar Brussel verplaatst om te werken. Werknemers daar verdienen gemiddeld 3.972 euro. Zelfs in het vlakbij gelegen Halle-Vilvoorde is dat meteen al 300 euro minder. Ook in Leuven, Antwerpen en Nijvel liggen de lonen hoog. En de West-Vlaamse werkgevers mogen dan wel steen en been klagen dat ze geen personeel vinden, de lonen blijven er met gemiddeld 3.115 euro flink lager liggen dan in de andere Vlaamse provincies.

Aan de andere kant van de taalgrens valt nog minder te verdienen. Wie in Dinant gaat werken, is het slechtste af: die verdient gemiddeld 2.604 euro.

DE CORT, G. Als hij maar geen barman wordt. De Standaard, 2017-09-23, E3.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo