Energieleverancier Mega biedt als eerste ook mobiele telefonie aan

Energieleverancier Mega biedt voortaan ook mobiele telefonie aan. Het is de eerste energieleverancier die een gecombineerd aanbod van energie en telecom in de markt durft te zetten.

De essentie

• Mega, het nummer 5 op de energiemarkt, gaat naast stroom en gas ook abonnementen voor mobiele telefonie en data aanbieden.
• Die combinatie is nieuw voor de Belgische markt. Ook in het buitenland wagen weinig leveranciers zich aan zulke bundels.
• Mega, dat 140 werknemers telt, broedt al jaren op telecomactiviteiten. Het verwacht dat ze op termijn even groot kunnen worden als zijn energietak.

Drie bundels

Onder de naam Mega Telecom biedt energieleverancier Mega drie bundels aan die mobiel bellen combineren met een betaalde hoeveelheid data. Mega maakt daarvoor gebruik van het netwerk van de telecomgroep Orange Belgium en de diensten van Transatel.

CEO en oprichter Thomas Coune wil, na de uitbreiding naar Nederland, diversifiëren met iets dat goed aansluit bij de bestaande activiteiten van Mega als energieleverancier. ‘Het is de bedoeling dat onze telecompoot even belangrijk wordt als onze energiepoot’, zegt Coune.

Het nummer 5 op de energiemarkt telt 140 werknemers en lonkte al een tijd naar de telecomsector. ‘We zijn goed in het beheren van grote groepen retailklanten. Wat we voor energie doen, kunnen we ook voor andere activiteiten, zoals telecom’, verklaarde Michaël Corhay, de andere CEO van Mega, drie jaar geleden in De Tijd. Dat het tot dit jaar duurde, had onder meer te maken met de energiecrisis die vanaf 2021 een grote druk legde op zowel het callcenter als de financiën van het Luikse bedrijf.

De interesse in telecom kwam er mee onder impuls van de instap van twee Nederlandse ondernemers in de holding boven Mega. Pieter Schoen pionierde vroeger bij zijn Nederlandse energieleverancier NLE ook met telecombundels. Theo de Rooij investeerder in NLE en was jarenlang betrokken bij de telecomprijsbreker Youfone.

Schaalvoordelen

Mega mikt op schaal- en synergievoordelen. Het idee is dat het makkelijker is om meer te verkopen aan bestaande klanten dan om meer klanten te winnen. Daarnaast zijn er ook voordelen te halen door medewerkers en systemen op de twee domeinen in te zetten.

Maar is het voor de klant ook voordelig om te bellen via de energieleverancier? Mega profileert zich als lowcostspeler voor elektriciteit en gas. Die lijn wil het doortrekken naar telecom. Een snelle blik op de tarieven – bundels van 12 tot 27 euro per maand – leert dat die vergelijkbaar zijn met die van andere prijsbrekers, maar ze zijn niet het allergoedkoopste aanbod. Wel krijgen klanten die al energie afnemen van Mega een combinatiekorting van 2 euro per maand.

Of zo’n combo voor de consument beter is, valt af te wachten. In het verleden waarschuwde zowel de Vlaamse (VREG) als de federale (CREG) energieregulator dat een combinatie van elektriciteit en aardgas bij dezelfde leverancier niet noodzakelijk de voordeligste optie is.

Al sinds de liberalisering van de energiemarkt een twintigtal jaar geleden duiken ideeën op om energie met telecom te combineren, maar dergelijke pakketten zijn erg uitzonderlijk. In België was alleen Lampiris – dat jaren geleden geïntegreerd werd in TotalEnergies – bij de opstart zowel in telecom als in energie actief. Maar de telecomactiviteiten waren vooral een manier om bij de opstart wat omzet te kunnen draaien. Ze werden snel verkocht.

Zelfs bij Belgische energieleveranciers met telecomveteranen aan de knoppen – van André Jurres (ex-Essent) tot Grégoire Dallemagne (Luminus) – werd de stap naar telecomproducten nooit gezet. Vaak is de conclusie dat het totaal andere producten zijn met andere marketingacties en marktdyna mieken. De telecomreus Proximus onderzocht ooit diversificatie naar energie, maar zette nooit concrete stappen. Het bedrijf pionierde recent wel met de exotische combinatie van telecom met bankdiensten van Belfius.
Energiebedrijven die de voorbije jaren hun activiteiten diversifieerden deden dat vooral naar energiegerelateerde domeinen, zoals het aanbieden van diensten met betrekking tot isolatie en energiebesparing, verwarmingstoestellen of de installatie van zonnepanelen, thuisbatterijen en laadpunten voor elektrische wagens. Telecomgroepen diversifieerden eerder naar de media.

Wereldwijd zijn er uitzonderingen, met wisselend succes. In Australië combineren drie spelers energiecontracten met telecom. Daar gaat het evenwel om breedbandinternet, een activiteit met een fysieke aansluiting, waar iets meer synergie mogelijk is dan bij mobiele telefonie. De oliereus Shell bouwde in zijn Britse elektriciteitsdivisie een portefeuille van een half miljoen breedbandinternetklanten op, maar die werden weer verkocht toen leverancier Octopus Energy vorig jaar die Shell-divisie overnam.

ADRIAEN, D. Energieleverancier Mega biedt als eerste ook mobiele telefonie aan. De Tijd, 2 februari 2024, 15.

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo